Pracoviště pro testování referenčních solárních součástek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je seznámení s fyzikální podstatou přeměny světla na elektrickou energii v polovodičových součástkách a s principy funkčnosti fotovoltaických článků. Další část se věnuje sestavení pracoviště pro testování solárních referenčních součástek ve fotovoltaice, určení metodiky měření a popsání použitých měřicích přístrojů. Praktickou částí práce je sestavení laboratoře pro určení časových možností měření solárních článků v průběhu dne s následným proměřením vybraných článků v této laboratoři a také v solárním simulátoru.
The aim of this thesis is to introduce the physical interpretation of the conversion of light into electrical energy in semiconductor components and principles of functioning of photovoltaic cells. The next section is devoted to the preparation work for the testing of solar photovoltaic reference devices, the methodology of measurement and description of the measurement equipment. The practical part of this thesis is to build a laboratory to determine the possibility of measuring the solar cells during the day and measure of the these cells in laboratory, and also in solar simulator.
Description
Citation
BAKLÍK, R. Pracoviště pro testování referenčních solárních součástek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Radek Polanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Bohuslav Res, CSc. (člen) Ing. Ondřej Hégr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: Není jednoduší mít přístroj s vyšší přesností než provádět kalibraci přístrojů s nižší přesností? Lze provést kompletní automatizaci měřícího pracoviště? Jaké byly překážky pro automatizaci pracoviště? Jaké by byly cenové náklady pro vytvoření pracoviště případně nákup potřebného přístrojového vybavení? Které firmy vyrábějí organické solární články? Jaký je rozdíl mezi anorganickými a amorfními články? Jaké jsou hlavní parametry, které se sledují u solárních panelů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO