Zabezpečení komunikace v systémech využívající omezená zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o využitelnosti a analýze kryptografických metod na zařízeních s nízkým výpočetním výkonem a malou pamětí. Práce popisuje různé metody a uvádí příklady jejich použití. Podle určitých parametrů zabezpečovacích metod, tedy velikosti šifry a náročnosti na operační paměť, jsou vybrány a následně porovnány symetrické šifry a autentizační kódy a dále jsou rozebrány bezpečnostní protokoly a možné útoky. V následující části práce je následné porovnání šifer mezi sebou a vybraní kandidáti jsou otestováni na zapůjčeném mikrokontroléru. Poté je navržen a implementován zabezpečovací protokol ve dvou verzích, změřeny parametry a provedena analýza výsledného řešení.
This thesis presents the usability and analysis of cryptographic methods on devices with low computing power and low memory capacity. The thesis describes different methods and shows examples of their usability in practice. According to certain parameters of security methods, such as code size and memory size it is selected and compared symetric ciphers and authentication codes. There are also described some security protocols and possible attacks. The next part includes a comparison of ciphers and chosen candidates are tested on our microcontroller. In the end there are propose, implemented and analyzed security protocols.
Description
Citation
MICHÁLEK, T. Zabezpečení komunikace v systémech využívající omezená zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (předseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Proč jsou bajty klíče nastaveny na nulové hodnoty? Testoval jste implementované algoritmy testovacími vektory z doporučení? Jak byste řešil distribuci symetrických klíčů v reálném použití? Jak funguje ustanovení zabezpečeného kanálu v SSL? Jak ste měřili pameťovou náročnost? Je z hlediska bezpečnosti v praxi využít algoritmus XTEA?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO