Elektrónkový slúchadlový zosilňovač s USB DAC vstupom

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zaměřuje na problematiku přenosu zvuku pomocí sběrnice USB. Je rozebrán princip sběrnice, její fyzikální vlastnosti a popis přenosu informace. Na příkladu audiozařízení je popsáno, jak se chová koncové zařízení. V druhé částí práce je vysvětlen nárok na digitálně/analogové převodníky, popsány jejich vlastnosti, jako je například rozlišení, rychlost převodu a odstup rušivých složek signálu od užitečných. Dále jsou rozebrány dva základní převody mezi digitálním a analogovým převodem. V teoretickém závěru, třetí části práce, je rozebírán princip elektronek a vysvětlen princip vakuové diody, triody, tetrody a pentody. Jednotlivé typy elektronek jsou doplněné o současně vyráběné typy a stručným popisem jejich využití v obvodu. Ve čtvrté části práce jsou diskutovány možné řešení návrhu zprostředkování přenosu dat mezi počítačem a koncovým zařízením. Jsou srovnány různé, dnes dostupné mikrokontroléry. Návrh pokračuje řešením problému s připojením DA převodníku pomocí sběrnice I2S a je navržen DA převodník s napěťovým výstupem. V poslední části návrhu obvodu jsou vysvětleny požadavky na analogový filtr a numericky odvozené hlavní předpoklady koncového zesilovače. Je navržen elektronkový filtr typu dolní propust a diskutováno možné řešení koncového zesilovače.
This thesis focuses on transferring of sound through USB bus. There is analysed a principal of the bus, it´s physical properties and a description of information transmission. Behaviour of the end point is described on an example of an audio device. The second part of the thesis describes demands on digital/analogue converters, their attributes such as resolution, speed of conversion and signal to noise ratio. Furthermore there are described two basic conversions between digital and analogue conversion. The third part of the thesis analyses a principal of tubes and explains a principal of vacuum diode, triode, tetrode and pentode. The individual types of tubes are supplemented by currently produced types and brief descriptions of their use in a circuit. Possible solutions of designing data transfer between a computer and an end point are discussed in the fourth part of the thesis. Different available microcontrollers are compared. The design continues with solving a problem with connecting a DA converter using I2S bus and there is also designed DA converter with voltage output. Demands for analogue filter and numerically derived main assumptions for end amplifier are explained in the final part of the thesis. Tube filter low - pass type is designed and possible solution of an end amplifier is discussed.
Description
Citation
ROZKOPAL, T. Elektrónkový slúchadlový zosilňovač s USB DAC vstupom [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Jakým způsobem bylo provedeno měření parametrů zařízení? Jak zní vzorkovací teorém? Jak vypadá spektrum číslicového signálu a k čemu slouží tzv. rekonstrukční dolní propust? Jaké vlastnosti převodní charakteristiky elektronkového zesilovače způsobují, že dochází ke vzniku sudých harmonických složek ve výstupním signálu, a že amplitudy vyšších harmonických složek jsou potlačeny? Pro jaké praktické využití je vaše práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO