Hodnocení energetické náročnosti technologií pro nakládání s radioaktivními odpady používanými v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá hodnocením energetické náročnosti technologií pro zpracování radioaktivních odpadů používanými v České republice. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí, a to na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část práce se zabývá stručným popisem organizací spojených s radioaktivními odpady působících v České republice, úložišti nízko a středně aktivních odpadů na území České republiky. Dále se zabývá různými druhy dělení radioaktivních odpadů, a to dle legislativy ČR a předpisů Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Je zde také popis jednotlivých a nejvíce využívaných technologií a postupů zpracování radioaktivních odpadů a to nejen technologií využívaných v České republice, ale i ve světě. Praktická část obsahuje konkrétní hodnocení energetické náročnosti jednotlivých technologií pro zpracování radioaktivních odpadů. Součástí každého hodnocení je také energetická náročnost výroby použitých materiálů a dopravy. Hodnoceny jsou technologie, které jsou využívány stabilně a pro dostatečné množství. Hodnocení energetické náročnosti je bráno od místa vzniku radioaktivního odpadu, což je Elektrárna Dukovany, Elektrárna Temelín a ÚJV Řež, a.s., po místo uložení zpracovaných odpadů úložišti Dukovany pro radioaktivní odpad z jaderných elektráren nebo úložišti Richard pro institucionální jaderný odpad.
This thesis deals with the evaluation of power efficiency of technologies for the radioactive waste management used in the Czech Republic. Thesis is divided into two main parts – theoretical part and a practical part. Theoretical part of the thesis deals with a brief description of the organization connected with radioactive waste operating in the Czech Republic and storage of low and intermediate level waste in the Czech Republic. This is followed by various kinds of radioactive waste division according to Czech legislation and regulations of the International Atomic Energy Agency. There is also a description of the most used technologies and methods o of radioactive waste management technology used in the Czech Republic and world. Practical part contains specific evaluation of energy efficiency of each technology for the radioactive waste management. Each evaluation contains the energy efficiency of production use materials and transport. Evaluates are technologies used consistently and for sufficient quantities. Energy efficiency is describe from the place of origin of radioactive waste, which is the Nuclear power plant Dukovany, Nuclear power plant Temelín and ÚJV Řež, a.s. The end of description is the repository site of radioactive waste Dukovany for radioactive waste from nuclear power plants or disposal site Richard for institutional radioactive waste.
Description
Citation
PENZINGER, P. Hodnocení energetické náročnosti technologií pro nakládání s radioaktivními odpady používanými v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student seznámil komisi se svojí závěrečnou prací na téma Hodnocení energetické náročnosti technologií pro nakládání s radioaktivními odpady používanými v ČR. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku položil doc. Baxant.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO