Třífázový asynchronní motor napájený z frekvenčního měniče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce rozebírá ztráty v asynchronním motoru se zaměřením na ztráty v železe motoru. V úvodu práce je nejprve obecně popsán asynchronní motor a ztráty, které vznikají při jeho provozu. Poté je následně proveden analytický výpočet, simulace v programu RMXprt a měření při různých frekvencích (40, 50, 60Hz) a průbězích (sinusový, sinusová PWM o různých modulačních frekvencích) napájecího napětí na vybraném motoru TM90-2S od firmy EMP Slavkov. Závěrem jsou výsledky analytického výpočtu, simulace i měření srovnány.
The thesis analyses losses in the three phase induction motor with a focus on iron losses. In the first instance the three phase induction motor and the losses in it are described. The analytical calculation and the simulations in the RMXprt software are performed. The measurements were made with a different frequency (40, 50, 60Hz) and behaviour of supply voltage on a motor TM90-2S by EMP Slavkov. In conclusion the results of calculation, simulation and measurements are compared.
Description
Citation
FIALA, Z. Třífázový asynchronní motor napájený z frekvenčního měniče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student prezentoval svoji práci sice mírně nejistě, avšak srozumitelně. Komise měla drobné výhrady k práci, které student během diskuse objasnil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO