Cesta do pravěku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Téma bakalářské práce je odkazem k filmu režiséra Karla Zemana, jenž je příběhem čtveřice chlapců, kteří se rozhodnou podniknout cestu do minulosti. Spojujícím prvkem celého souboru je variace na úvodní scénu z filmu Karla Zemana, kdy čtveřice kluků propluje jeskyní do období pravěku. Tato scéna se stala symbolickou a motiv „cesty“ je přítomný téměř ve všech obrazech. Cesta do pravěku je metaforou pro výzkum a studium prehistorie. Je to mentální pohyb směrem do minulosti, při kterém se snažíme porozumět dávno zapomenutým skutečnostem.
The topic of my bachelors degree is closely linked to the movie shot by Karel Zeman. It is a story about four boys who decide to travel to the beginning of the time. The whole complex is connected to the opening scene of the movie, when the boys float through the cave into prehistory. This scene became symbolic and also the motif of the "journey" is present nearly in all the paintings. Journey to the beginning of time is a metaphor to study of prehistory. It is a mental travel to the history, travel that helpes us to understand the forgotten reality.
Description
Citation
FILIPOVÁ, M. Cesta do pravěku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - malířství - volná tvorba
Comittee
prof. MgA. Petr Kvíčala (předseda) MgA. Vasil Artamonov (člen) MgA. Tomáš Hlavenka (člen) doc. MgA. Luděk Rathouský (člen) MgA. Jiří Franta (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) Mgr. Šárka Svobodová (člen) Mgr. Ondřej Chrobák (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO