Určení nejistot při stanovení průtoků ve vodních tocích pomocí měření hydrometrickou vrtulí.

Abstract
S vývojem hydrologie a s potřebou získávat co nejpřesnější data pro další zpracování, vzrůstají vyšší nároky na hydrometrické práce. Měření bodových rychlostí a následné odvození průtoků náleží k úkonům prováděným s četnou frekvencí hlavně pracovníky Českého Hydrometeorologického Ústavu (ČHMÚ) a jiných podniků. Omezená přesnost měřících přístrojů, nedokonalost metod a vliv naších smyslů způsobují, že měřením nejsme nikdy schopni získat přesnou hodnotu požadované veličiny. Pohybujeme se pouze v jistém okolí správných hodnot. Pojem nejistota měření nám vymezuje interval, který je přiřazený každému měření a obsahuje skutečnou hodnotu měřené veličiny. Na dvanácti měrných profilech povodí Dyje a jednom profilu povodí Moravy bylo provedeno dvacet bezprostředně opakovaných měření s hydrometrickými vrtulemi firmy OTT (OTT Hydromet, 2013) typ C2 a typ C31, kde byly zkoumány závislosti nejistot typu A a typu B při různých parametrech profilu. Měřilo se broděním s nosnou tyčí, na které byly připevněny 2 až 4 hydrometrické vrtule. V hlubších tocích se měřilo pomoci hydrometrického vozu z mostu. Dosažené výsledky byly vyhodnoceny z pohledu nejistot a zobecněny. Dalším krokem výzkumu bylo zjištění závislosti rychlostí otáčení se hydrometrické vrtule na teplotě vody. K tomuto účelu byl v laboratoři Ústavu vodního hospodářství krajiny (ÚVHK) na fakultě stavební v Brně sestaven temperovaný měrný žlab, na kterém se prováděl samotný výzkum v rozmezí teplot 1 °C až 24 °C. Opakovaná měření byla opět statisticky vyhodnocena z pohledu nejistot. V práci je uveden návrh postupu pro zapracování nejistot stanovených při zpracování obou dílčích problémových okruhů do v současnosti užívaných postupů pro stanovování nejistot odvozených průtoků, při zpracování měření bodových rychlostí hydrometrickou vrtulí v měrném profilu na toku.
The development of hydrology and the need of getting exact data increase the demands on hydro metering. Measurement of spot velocities and deriving the flow of water are frequently performed by the workers of Český hydrometeorologický ústav (Czech Hydrometeorological Institute) and other companies. The limited precision of the measuring machines, the imperfection of methods and the influence of human senses cause that we are not able to get the accurate value of quantity. We are just close to the right values. The term uncertainty of measuring determines the interval which is assigned to each measurement and contains the real value of measured quantity. Twenty imminently repeated measurement were done in twelve measuring profiles of the Dyje River and in one profile of the Morava River using the current meters OTT (OTT Hydromet, 2013) type C2 and type C31. We investigated the dependence of uncertainties type A and B in different profile parameter. The measurement was done with the suspension bar with 2 to 4 propeller current-meters. The hydrometric car on the bridge was used in deeper waters. The results were analysed from the point of view of the uncertainties and generalized. Next point of the research was to find out how the frequency of the current meter depends on temperature of water. For this purpose, the specific canal was made in the Faculty of Civil Engineering in Brno (Ústav vodního hospodářství krajiny) and the measuring was done in temperature interval from 1 °C to 24 °C. Repeated measuring was statistically evaluated from the uncertainties point of view. In the thesis, the proposal of elaboration of uncertainties determined by both types of measurement into current methods of determination of uncertainties of the derived flows using the measurement of spot velocity by the propeller current-meter in measuring profiles of the rivers is introduced.
Description
Citation
NIEMIEC, Ł. Určení nejistot při stanovení průtoků ve vodních tocích pomocí měření hydrometrickou vrtulí. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-10-11
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO