Vývoj vysokopevnostních betonů definovaných vlastností s využitím druhotných surovin

Abstract
Rozvoj stavitelství je spojen i s aplikací nových stavebních metod a vývojem nových stavebních materiálů. Beton, jakožto jeden ze základních stavebních materiálů, je součástí tohoto vývoje. Zásadním zlom ve vývoji betonu a jeho vlastností nastal s používáním nových, účinnějších plastifikačních přísad. To umožnilo vyrábět betony s nižším vodním součinitelem za současného zvýšení jejich pevností. Postupně se hranice tlakové pevnosti betonu posunula o několik úrovní, kdy se v současné době běžně používají betony s pevností kolem 100 N/mm2 a při speciálních způsobech výroby betonu se pohybují pevnosti na úrovni 250 - 300 N/mm2. Negativním aspektem vývoje (ultra) vysokopevnostních betonů je jejich energetická a ekonomická náročnost. Charakteristickým rysem betonů vysokých pevností je velký obsah cementu a velmi jemných příměsí, zejména mikrosiliky. Jednou z možností jak zlepšit ekonomiku výroby těchto druhů betonů, je aplikování levnějších příměsí na bázi průmyslových odpadů. Obsahem této práce je sledování a popis vlastností vysokopevnostních betonů a práškových kompozitů, do kterých byly příměsi na bázi průmyslových odpadů dávkovány. Součástí této práce je i porovnání ekonomických parametrů jednotlivých druhů betonů.
Civil engineering development is connected with the application of new construction methods and the development of new building materials. Concrete, as one of the basic building materials, is part of this development. A major turning point in the development of concrete and its properties occurred with the use of new, more efficient plasticizing additives. This allowed to produce concrete with lower water cement ratio, while increasing the strength of concrete. Gradually, the compressive strength of concrete boundary has moved by several levels, when there are currently commonly used concrete with strength of about 100 N/mm2 and with the special methods of concrete production strength range from 250 to 300 N/mm2. A negative aspect of the development of (ultra) high-strength concrete is their energy and economic demands. A characteristic feature of high-strength concrete is a high content of cement and very fine admixtures, especially silica fume. One way to improve the economics of these types of concrete is the application of cheaper admixture based on industrial waste. The content of this work is the observation and description of the properties of high-strength concrete and reactive powder concrete, in which the admixtures were based on industrial waste were applied. Part of this work is the comparison of economic parameters for individual types of concrete.
Description
Citation
ONDRÁČEK, M. Vývoj vysokopevnostních betonů definovaných vlastností s využitím druhotných surovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO