Predikce zvukoizolačních vlastností dělicích stavebních konstrukcí a zabezpečení akustické pohody v interiéru budov

Abstract
Předložená disertační práce pojednává o zvukoizolačních vlastnostech dělících stavebních konstrukcí v oblasti nízkofrekvenčního zvuku u kročejové neprůzvučnosti a zabezpečení akustické pohody v interiéru budov. V rámci predikce kročejové neprůzvučnosti je provedena simulace laboratorního měření kročejové neprůzvučnosti. Práce vychází z výskytu častých stížností obyvatel bytových domů na subjektivně nevyhovující kročejovou neprůzvučnost horizontálních dělících konstrukcí, jejichž nášlapná vrstva je tvořena laminem. Přestože tyto konstrukce vyhovují z hlediska kročejové neprůzvučnosti v souladu s požadavky stanovenými v ČSN 73 0532: 2010, obyvatelé si stěžují na subjektivní vnímání zvuků nižších kmitočtů. Výskyt hluku s výrazným charakterem zvuku v oblasti nízkých kmitočtů byl dokázán měřením a vyhodnocením spektrální analýzy hladiny akustického tlaku, způsobené pohybem osob po stropní konstrukci s podlahou. Na toto měření a jeho vyhodnocení prováděné v souladu s měřením a vyhodnocením hluku v mimopracovním prostředí nelze vztáhnout požadavek stanovený Nařízením vlády č. 272/2011 Sb.“ o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací“. Hygienické limity hluku pro chráněný vnitřní prostor staveb se nevztahují na hluky z běžného užívání bytu. V rámci platné legislativy je tento problém v ČR v současné době neřešitelný. Proto jsou v této práci analyzovány způsoby hodnocení kročejové neprůzvučnosti a jsou vysloveny zjištěné závěry. S kročejovou neprůzvučností v nízkofrekvenční oblasti souvisí i navazující část předkládané disertační práce, kdy ve výpočetním programu ANSYS (verze 14.0) je simulováno laboratorní měření kročejové neprůzvučnosti reálné konstrukce. V práci jsou uvedeny výsledky simulace, a to hladiny akustického tlaku v přijímací místnosti do třetinooktávového pásma 630 Hz. Tyto výsledky jsou porovnány s naměřenými hodnotami v modelované laboratoři.
This thesis deals with the properties of soundproof partition structures in the low-frequency sound at impact sound insulation and security of acoustic comfort inside buildings. The prediction of impact sound is a simulation laboratory measurements of impact sound. The work is based on the occurrence of frequent complaints of inhabitants of residential homes for subjectively poor impact sound insulation of horizontal dividing structures, whose top layer is formed laminate. Although these structures conform in terms of impact sound insulation in accordance with the requirements of CSN 73 0532: 2010, residents complain about the subjective perception of the sounds of lower frequencies. A noise with a distinctive character of sound at low frequencies has been proved by measuring the spectral analysis and evaluation of sound pressure levels caused by the movement of persons roof construction to the floor. On the measurement and evaluation carried out in accordance with the measurement and evaluation of noise in non-working environment can be related requirement under the Regulation No. 272/2011 Coll. "On the protection of health from the adverse effects of noise and vibration." Occupational noise limits for protected buildings interior space do not apply to noise from ordinary use of the apartment. Under current legislation, the problem is in the Czech Republic at present insoluble. Therefore, this work explores ways evaluation of impact sound and delivery is determined conclusions. With the low-frequency impact sound insulation is also related to the latter part of this dissertation, where the computing program ANSYS (version 14.0) is simulated laboratory measurements of impact sound insulation of the real structure. The paper presents the results of simulation, and the sound pressure level in the receiving room to třetinooktávového band 630 Hz. These results are compared with measured values modeled in the laboratory.
Description
Citation
BERKOVÁ, P. Predikce zvukoizolačních vlastností dělicích stavebních konstrukcí a zabezpečení akustické pohody v interiéru budov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-10-07
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO