Verifikace stavu reálné výrobní linky pomocí virtuální reality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Disertační práce je zaměřena na verifikaci stavu reálného pracoviště pomocí virtuální reality. Práce se tématem zabývala obsáhleji a brala v potaz dílčí proces návrhu výrobního pracoviště. Od posouzení samotného místa, kde budoucí výrobní pracoviště bude stát, přes ergonomické, rizikostní a jiné analýzy. Dále pak spotřebě energií pracoviště (elektrická energie, spotřeba vzduchu apod.) při reálném provozu. V rámci analýzy připravenosti aplikací virtuální reality byla vybrána pro následující práci rozšířená realita. Největší výhodou rozšířené reality je implementace virtuálního modelu a možnost řešit analýzy v reálném prostředí, což je přínosné zejména v případě výrobních podniků. Pro sestavení a optimalizaci navržených řešení je využito systémového přístupu. V první fázi řešení byla provedena analýza současného stavu výrobního pracoviště, kde vznikly požadavky na návrh nového pracoviště. Následovala fáze přípravy konstrukce v 3D modeláři, v tomto případě Autodesk Inventor. Právě v této fázi se jevilo jako výhodné využít aplikace virtuální reality, jelikož v průběhu návrhu dochází k pravidelným schvalovacím řízením odborného týmu (management, konstrukce, kvalita, …), což klade na připravenost týmu vysoké kvalifikační požadavky. V rámci této fáze byl 3D návrh nového pracoviště vložen do aplikace s podporou rozšířené reality a byly naznačeny možnosti při řešení ergonomických analýz a analýz rizik. Z navrženého řešení také plyne nasazení v oblasti štíhlé výroby v návrhové fázi, kdy je možné řešit analýzu procesu pomocí metody nepřímého měření standardních časů (MOST). Výsledkem disertační práce je zejména rozšíření možností při navrhování a analyzování výrobních pracovišť a strojů v multidisciplinárních týmech. Navrhované řešení popsané v disertační práci umožňuje zjednodušení a celkové snížení časové a finanční náročnosti celkového procesu od navrhování výrobního pracoviště až po jeho uvedení do provozu.
The doctoral thesis focuses on the verification of state real work using virtual reality. Working with the theme dealt with more comprehensively, taking into account the sub-process of the production line design. From the assessment of the actual place where the future production line will be locate, through ergonomic, risk and other analysis. Furthermore, energy consumption of production line (electricity, air consumption, etc.) in real process. In analysing the readiness of virtual reality applications were selected for the following work augmented reality. The biggest advantage of augmented reality is the implementation of a virtual model and the opportunity to deal with the analysis in a real environment, which is particularly beneficial in the case of manufacturing companies. For the composition and optimization of the proposed solution was used a system approach. In the first phase of the solution was made analysis the current state of the work, which created requirements for the design of the new production line. This was followed by the preparation phase of construction in 3D, in this case, Autodesk Inventor. In this phase it was appeared to be advantageous to use the application of virtual reality, as in the design process leads to regular approval procedure of the experts team (management, design, quality, etc.), which puts on the readiness of the team high skills requirements. In this phase, the 3D design of the new production line was inserted into the support augmented reality application and outlined several opportunities to deal ergonomic and risk analysis. The proposed solution also follows the deployment in lean production area in the design phase, where it is possible to solve the analysis process using indirect methods of standard time (MOST). The result of the doctoral thesis is the extension options in designing and analysing production lines and machines in multidisciplinary teams. The proposed solution described in the thesis allows to simplification and reduce the overall time and costs of the overall process from design phase of production line to its commissioning.
Description
Citation
TŮMA, Z. Verifikace stavu reálné výrobní linky pomocí virtuální reality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (předseda) prof. Ing. Mikuláš Hajduk, Ph.D. (člen) prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
DDP se týká velmi aktuální problematiky v oblasti projektování výrobních linek. Práce přináší inovativní řešení a je solidním vědeckým podkladem pro další práce v této oblasti. Disertant úspěšně zodpověděl dotazy oponentů i dotazy z řad členů zkušební komise, kteří měli formální připomínky k některým nedostatkům v přiložených tezích zejména co do překlepů a respektování citací dle platné normy. Tyto připomínky je nutno při vydání tezí respektovat. Z uvedeného přehledu disertantových publikací vyplývá, že těžiště jeho práce bylo v letošním roce publikováno v časopise "SciVerse Science Direct" v článku "The proces simulation using by virtual reality", obsahujícím podstatné výsledky DDP.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO