Simulace zlomeného vodiče v distribuční síti za použití programu ATP-EMTP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Při zlomení nebo přetržení vodiče dojde k dopadu vodiče na zem. V izolovaných sítí dochází k zemnímu spojení. Pro detekci zemního spojení je nejčastěji používána metoda nulové složky napětí. Principem metody je součet napětí ve všech fází, v symetrické soustavě je součet roven nule. Cílem práce je tuto metodu porovnat s metodou souměrných složek a s metodou časového posunu. Metoda souměrných složek srovnává souslednou a zpětnou složkou proudů. Při změně stavu soustavy dochází ke změně periody, z tohoto vychází metoda časového posunu Pro srovnání je použit program ATP-EMTP, který simuluje elektrické přechodné děje. V tomto programu jsou vytvořeny model sítí, v kterých jsou tyto metody zkoumány. Jedná o idealizovaný model jednoduché vedení a model části distribuční sítě. Po provedení simulace jsou průběhy dějů zpracovány a z výsledů zjištěna schopnost detekce zemního spojení Dnes používané ochrany jsou založeny na měření nulové složky napětí. Novější ochrany tuto metodu rozšiřují o další možnosti detekce a lokalizace.
When broken conductor will impact on the ground. In isolated networks to ground fault occurs. For fault detection is the most commonly used method of zero-sequence voltage. The principle of the method is the sum of the voltage in all phases in the symmetric systém is the sum zero. The aim is to compare this method with the method of symmetrical sequence method and timeshiftomg. The method of symmetrical sequences compares sequency currents. To change the status of the systemis changed period, this method is based on the time shift.For comparison is used the ATP-EMTP program, that simulates the electrical transients. In this program are designed network model in which, these methods are investigated. It is a simple model of an idealized model and part of distribution network. After the simulation waveforms of events are processed and the results found faultdetection. Protection used today are based on measurements of zero-sequence voltage. A newer method of protection that extends further the possibility of detection and localization.
Description
Citation
PACULA, V. Simulace zlomeného vodiče v distribuční síti za použití programu ATP-EMTP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Šunka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Prezentace studenta byla poněkud neplynulá a chyběly zde hlavní výsledky jeho práce. Vlastní práce byla hodnocena vedoucím i oponentem jako nevyhovující. Nicméně v práci bylo uvedeno dostatečné množství výsledků simulací, které přesvědčily většinu komise, že práce je obhajitelná. Předseda komise vyvolal hlasování, zda bude práce obhájena se známkou E. 6 členů komise bylo pro, 1 proti, 1 se zdržel.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO