Diskontní míra pro staovení tržní hodnoty podniku

Abstract
Práce je zaměřená na stanovení struktury kapitálu v jeho tržních hodnotách, stanovení nákladů na cizí kapitál a stanovení nákladů na vlastní kapitál především prostřednictvím metodiky CAPM. U metodiky CAPM se práce věnuje hlavním parametrům, které tato metodika vyžaduje, jako jsou bezriziková míra výnosnosti, riziková prémie trhu a koeficient beta. Dále pak je pozornost věnovaná modifikacím vycházejícím z nedostatků metodiky CAPM tak, aby tato metodika co nejvíce odpovídala skutečné výnosnosti a riziku akcií historicky dosahovaných na kapitálovém trhu a rovněž modifikacím potřebným pro použití metodiky CAPM při ocenění českých podniků. Doporučená metodika stanovení tržní diskontní míry při ocenění podniku je aplikovaná na příkladu. Z dat získaných z kapitálového trhu ČR je vypočítaná riziková prémie českého kapitálového trhu a koeficient beta deseti vybraných akcií českého kapitálového trhu a je zde posouzena možnost použít data získaná z českého kapitálového trhu pro ocenění podniků se sídlem v ČR.
The work is focussed on the determination of capital structure in its market values, determination of the cost of non-own capital, and determination of the cost of equity, primarily by using the CAPM method. In terms of the CAPM procedure the work deals with the main parameters required by the method, such as risk-free yield rate, risk market premium, and beta coefficient. Furthermore, attention is given to modifications resulting from the inaccuracies of the CAPM method to make the method correspond as much as possible with the actual yield and risk of shares historically achieved at the capital market, and likewise to modifications needed when applying the CAPM method to the valuation of Czech businesses. The recommended procedure of determining the market discount rate for the valuation of an enterprise is applied on an example. Data obtained from the capital market of the Czech Republic are used to calculate the risk premium of the Czech capital market and beta coefficient of selected ten shares out of the Czech capital market, giving an assessment of the possibility of using the data obtained from the Czech capital market for the valuation of businesses incorporated in the Czech Republic.
Description
Citation
PRODĚLAL, F. Diskontní míra pro staovení tržní hodnoty podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2008-12-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO