Kompenzace jalového výkonu v praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá kompenzací jalového výkonu v praxi. Teoretická část popisuje základní pojmy v kompenzaci účiníku, důvody kompenzace, jakým způsobem se kompenzuje, popřípadě sankce za nedodržení stanoveného účiníku. Pozornost je věnována základnímu rozdělení kompenzace a kompenzačních zařízení, kterými jsou kondenzátory a hradící tlumivky. Praktická část práce je zaměřena na řešení kompenzace účiníku u konkrétního odběratele, kde je navržena centrální kompenzace, a na kompenzaci jalového výkonu hrazenou metodou, která je v dnešní době často používána z důvodu zvyšování počtu nelineárních zátěží.
The work deals with reactive-power compensation (power factor correction = PFC) in practice. The theoretical part describes the basic concepts of power factor correction, reasons for the PFC, and the ways of the PFC, eventually a sanction for a breach of rated power factor. Attention is given to basic partition of the PFC and compensation devices which are capacitors and detuning reactors. The practical part is focused on the PFC analysis for a concrete customer where the central compensation is projected. The practical part is also focused on a detuned power factor correction which is often used by reason of increases in number of nonlinear loads nowadays.
Description
Citation
TOMEŠ, M. Kompenzace jalového výkonu v praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Student prezentoval svoji bakalářskou práci na téma: Kompenzace jalového výkonu v praxi. Odpověděl na otázky komise a oponenta. Otázky za komisi položili Ing. Paar., doc. Drápela, Ing. Vybíralík a doc. Orságová. Většina dotazů se týkala samotné práce a její úpravy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO