Analýza dějů při spojování dopravních proudů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce je analýza chování dopravního proudu v místě spojování dvou jízdních pruhů, kde se předpokládá aplikace pravidla zipu dle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Pro pozorování a sběr dat byla zvolena ulice Žabovřeská na VMO Brno ve směru od Královopolských tunelů k MÚK Hlinky. Pro sběr dat bylo použito pozorování, ruční měření, radary a další dostupné prostředky. Na základě analýzy změřených dat jsou uvedeny návrhy na zvýšení kapacity dopravního hrdla v době, kdy je vytvořena kolona. Jedno z navržených řešení je otestováno v simulačním programu Aimsun.
The aim of this paper is to analyse the behaviour of the traffic flow at an area of merging traffic lanes where an application of the zip rule is expected, accoding to the law no. 361/2000 Sb. “o provozu na pozemních komunikacích”. Žabovřeská street, part of the VMO Brno, in the direction from Královopolské tunely to Hlinky interchange was chosen for observation and measuring. Observation, first-hand measurement, radars, and other available means were used for data collection. On the basis of data analysis, several suggestions for improvements are made. These are aimed at increasing the bottleneck capacity. One of the suggestions is tested in a simulation program Aimsun.
Description
Citation
MIKOLÁŠEK, I. Analýza dějů při spojování dopravních proudů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO