Urbanistický rozvoj města Brna v lokalitě Brno - Žebětín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá řešením nového využití bývalého zemědělského družstva a přilehlého okolí v městské části Brno-Žebětín. Jedná se o rozlehlé území se značnými výškovými rozdíly, které se nachází v lokalitě s vysokým poměrem bydlení. Návrh proto předpokládá pouze rozvoj volnočasových aktivit, které doplní stávající plochy bydlení a dojde tak k vytvoření sportovně rekreační zóny, která bude nabízet možnosti trávení volného času všem věkovým kategoriím. Výsledným řešením je začlenění celého území do aktivního života a zpřístupnění pro širokou veřejnost. Základní myšlenkou je rozšíření stávajícího jezdeckého areálu a doplnění území o další volnočasové aktivity. Z urbanistického hlediska je území rozděleno na část centrální, která přiléhá k jezdeckeckému areálu; na část sportovně rekreační, která se nachází v jihovýchodní části území; dále je zde část outdoorových aktivit pro odpočinek a rekreaci; plochy bydlení v severní části; a v neposlední řadě plochy výběhů pro koně. Významným prvkem území je potok Vrbovec, který protéká středem území. V návaznosti na potok je vytvořen klidový pás zeleně. Dalším významNým prvkem území je stávající zeleň, která bude doplněna o novou výsadbu listnatých stromů a větrolamových alejí topolů.
The thesis deals with the ways of utilization of the former collective farm and its surroundings in the town district of Brno-Žebětín. The site is quite vast featuring big altitude differences and is located in a densely populated area. That is the reason the project solely supposes the development of leisure time activities which will complete the inhabited areas, thus creating a zone for sports and relaxation, which will offer various opportunities for spending free time to all age groups. The incorporation of the whole area into the active public life and its accessibility to the public is the final outcome of the project. The basic idea is the extension of the current equestrian centre as well as introducing new leisure time activities to the area. From the city planning point of view, the area is divided into the central part attached to the equestrian centre, a part for sports and relaxation located in the south-east part of the area, moreover, there is a part for outdoor activities and relaxation, as well as housing areas in the northern part, and last but not least sites meant for paddocks. An important element is the Vrbovec Stream crossing the area. In the vicinity of the stream, a zone of greenery follows. Being another important element of the area, the current zone of greenery will be enriched with newly planted leafy trees and wind breaking alleys of poplars.
Description
Citation
HOZOVÁ, T. Urbanistický rozvoj města Brna v lokalitě Brno - Žebětín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO