Využití fotovoltaických systémů v Off-grid aplikacích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá užitím fotovoltaických ostrovních systémů. Nejprve jsou objasněny problémy spojené s výkonovým a energetickým potenciálem, jednotlivé komponenty fotovoltaického systému, dimenzování fotovoltaických systémů pro autonomní provoz a finanční vyhodnocení. Výsledkem diplomové práce je vytvoření aplikace, sloužící k návrhu ostrovního systému v celém výkonovém rozsahu (od výkonově nejmenších systémů až po domovní aplikace). V závěru diplomové práce je proveden návrh tří rozdílných typových projektů pomocí námi vytvořené aplikace a jeho finanční zhodnocení – zahradní domek, rodinná chata a rodinný dům.
This masters thesis deals with the use of off-grid photovoltaic systems. First we explain the problems associated with the power and energy potential of photovoltaic system components, design of photovoltaic systems for autonomous operation and the financial evaluation. The result of the masters thesis is to create an application used to design the island system in the whole output range (the smallest power systems to house systems application). The conclusion of the masters thesis is devoted to designing three type of projects from our application – a garden cottage, a family cottage and the house.
Description
Citation
STRAKA, M. Využití fotovoltaických systémů v Off-grid aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Student plynule prezentuje obhajobu diplomové práce. Nejprve uvádí hlavní cíle rozdělené do teoretické a praktické části. Dále uvádí jedinečnost využití získaných závěrů pro malé aplikace. Ing. Macháček přečetl oponentský posudek a vytkl studentovi několik formálních připomínek. Doc. Baxant přečetl posudek vedoucího práce a pochválil studenta za znační přínos práce. Připomínky k práci měl student zpracovány ve své prezentaci. Na všechny položené dotazy dokázal bez problému odpovědět. Ing. Macháček měl připomínku ohledně výše úrokové míry, která se zdála být příliš nízká. Student odpověděl, že daná výše úrokové míry je brána jako nejnižší možná. Doc. Toman položil studentovi otázku, zda by FV systém mohl pracovat s malou větrnou elektrárnou. Student odpověděl, že by to bylo možné, ale je to nad rozsah jeho práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO