Návrh koncepce kompenzace jalového výkonu v průmyslové síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem koncepce kompenzace jalového výkonu v průmyslové síti. Cílem je navrhnout kompenzační zařízení tak, aby účiník odebírané energie byl v mezích požadovaných distributorem elektrické energie. Kompenzace jalového výkonu se používá u velkoodběratelů elektrické energie. Jalový výkon odebíraný spotřebiči zvyšuje proud, který teče distribuční sítí a tím i přenosové ztráty a úbytek napětí. Kompenzace jalového výkonu je prostředek pro snížení odebíraného proudu a ztrát v napájecí síti. Díky tomu je kompenzace jalového výkonu významným úsporným prostředkem v distribuci elektrické energie. Distributor vyžaduje spotřebu elektrické energie s účiníkem v rozmezí 0,95 až 1 induktivního charakteru. Jiné hodnoty účiníku jsou penalizovány.
This thesis is about reactive power compensation in industrial network. Task is design reactive power compensation devices, so that the power factor, which is main indicator of power quality, was within the limits required by the distributor. This is applied to wholesale customers of electrical energy. Reactive power consumed by appliances increased the current that flows through the network, transmission losses and voltage drop. Reactive power compensation is a measure reducing load current and ohmic losses in a supply line. Given that the compensation is one of the significant cost-saving measures in electric power distribution. Distributor requires electric power consumption with a lagging power factor in the range from 0,95 to 1. Other values of power factor are penalized.
Description
Citation
POPEK, J. Návrh koncepce kompenzace jalového výkonu v průmyslové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student při obhajobě své diplomové práce pohotově odpověděl na dotazy komise a prokázal výbornou znalost problematiky. Otázky komise u diskuze k diplomové práci: Jak se chová FVE z hlediska DS v noci? Kompenzace trvale připojených zařízení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO