Implementace točivých redukcí v teplárenské praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá využitím točivých redukcí v teplárenství a průmyslových podnicích využívajících redukci tlaku plynu pro technologické potřeby. V teoretické části se práce zabývá technologickými zařízeními, jako jsou parní a plynové turbíny, generátory a redukční stanice. Hlavní důraz je kladen na točivé redukce s ohledem na jejich rozdělení do dvou skupin: točivé redukce k redukci páry a k redukci plynu. V praktické části je proveden předběžný a detailní výpočet expanzní turbíny pro parametry redukční řady pro spalovací turbínu, návrh generátoru a způsob vyvedení výkonu. V ekonomické části práce je provedeno ekonomické zhodnocení efektivnosti investice.
The thesis is devoted to the utilisation of expansion turbines in the thermal power stations and in the industry companies using gas pressure reduction for technology purposes. The theoretic part of this thesis deals with the technology equipment such as steam and gas turbines, generators and reduction stations. The special attention is given to the expansion turbines with regard to its dividing in two groups: for steam reduction and for gas reduction. The parctical part includes the preliminary and detailed calculation of the expansion turbin for parameters of reduction line for combustion turbines, the generator proposal and the possibility of power extraction. The economic part completes the thesis with the economic evaluation of investment efficiency.
Description
Citation
PÍSAŘOVIC, A. Implementace točivých redukcí v teplárenské praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Diplomant prezentoval svou práci na téma Implementace točivých redukcí v teplárenské praxi. Vedoucí práce doc. Matoušek práci hodnotil kladně a to jak po odborné, tak po formální stránce. Oponent práce, Ing. Ondroušek práci také ohodnotil pozitivně a vyzdvihuje přínosy práce pro praxi. Výtku měl k malé pozornosti věnované Joule-Thomsonově jevu. Dotaz oponenta na vysvětlení izoentropického spádu v turbíně student zodpověděl bez výhrad. Na otázku ohledně konkrétního použití točivých redukcí student také reagoval bez výhrad. Student vysvětlil i důvod své volby použít jednostupňovou turbínu. V rozpravě měl výtku Dr. Macháček k ekonomické stránce představeného projektu. Uvedl, že je výpočet tohoto bodu zadání proveden špatně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO