Směrovací protokol pro sítě MANET zohledňující požadavky na kvalitu služeb

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V poslední době dochází k rapidnímu nárůstu mobilního provozu díky novým mobilním zařízením (chytré telefony, tablety, modemy). To má za následek, že dostupná kapacita poskytovatelů mobilních slůžeb přestává být dostačující. Pro poskytovatele to znamená nemalé investice do sítě, které by zvýšily její kapacitu. V kontrastu s tím na jedné straně souvisí ziskovost těchto investic pro poskytovatele a na druhé straně je spokojenost uži- vatelů, kteří využívají placenou službu. Cílem je tedy nalézt vyváženost mezi investicemi a spokojeností zákazníků při využívání širokopásmového připojení k síti Internet skrze poskytovatele mobilních slůžeb. Tato práce poskytuje studii, která se zabývá subjek- tivním vnímáním a spokojeností uživatelů s daným typem služby. Práce je zaměřena na hodnocení využívání webových slůžeb v různých podmínkách a s různým obsahem na koncových zařízeních. Získané výsledky poskytují detailní informace pro subjektivní vnímání kvality ze strany uživatele a určují prahy kvality a saturace pro dosažení spoko- jenosti koncových uživatelů. Získaná data dále poskytují základ pro návrh tří predikčních modelů pro predikci hodnoty MOS (pro notebook a pro mobilní zařízení) a pro predikci akceptability.
The web and mobile web traffic is growing rapidly due to service accessibility in densely populated areas and massive usage of smart hand held devices (smartphones, pads and Internet dongles). This is a challenge for mobile operators and service providers, because it forces systematically increasing network throughput capacity and in parallel to keep this investment on profitable basis. On the other side, the user satisfaction with mobile broadband service should be considered as well, in order to balance the user expectations and mobile operator investments. Our work provides extensive QoE study for different conditions in sense of mobile web service, web content, network conditions and end user device. Finally, the obtained results create basis for more dimensional overview of mobile web QoE and allow to recognize quality and saturation thresholds based on network parameters. Further, obtained data provide base for design three prediction models for prediction of MOS (one for notebook, one for mobile device) and acceptability.
Description
Citation
VAJSAR, P. Směrovací protokol pro sítě MANET zohledňující požadavky na kvalitu služeb [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Robert Bešťák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. - oponent (člen) doc. Ing. Zdeněk Bečvář, Ph.D. - oponent (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-12-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO