Zeleň veřejných prostorů v nových obytných souborech (obytné soubory v okrajových částech měst)

Abstract
Zeleň se v současné postindustriální společnosti významně spolupodílí na prostorovém, provozním i funkčním uspořádání městského prostředí v intencích stále více požadované udržitelnosti. Tato dizertační práce sleduje ve své úvodní části vztah formování zeleně a její struktury v urbánním prostředí v historii. Prvky zeleně v městském prostředí, ale i na jeho okrajích naplňovaly celou řadu funkcí od produkčních, estetických, až po rekreační a ekologické. Plochy zeleně se postupně staly rovněž důležitým veřejným prostorem. Vegetační plochy v současném urbánním prostředí vznikají zejména ve formě rekultivací postindustriálních území, menších parkově upravených ploch, zeleně obchodních a zábavních center, případně zeleně obytných celků. Právě posledním jmenovaným typem, který by měl být v nejbližší koexistenci s obytným prostředím, se zabývá i dizertační práce. Zaměřuje se na možnosti tvorby ekologických obytných celků, které se mohou stát náhradou /či alespoň jednou z možných variant/ k monofunkčním obytným zónám vznikajících na okraji našich měst a ve volné krajině a působit tak proti probíhající suburbanizaci a jejím negativním vlivům. Text dizertace si klade otázku, jaké kvalitativní aspekty zeleně podporují vznik živých, atraktivních a udržitelných veřejných prostranství. Porovnáním a následným zhodnocením vybraných příkladů ze zahraničí /Rakousko, Německo, Holandsko/ i z České republiky jsou pak definovány nezbytné a optimální kvalitativní vlastnosti zeleně ve veřejných, ale i polo-veřejných prostorech v obytných komplexech. Tyto příklady dobré praxe jako celku nebo jejich částí mohou sloužit jako inspirace pro rozvoj bytových projektů v České republice ať již na preferovaných plochách brownfields nebo citlivě zvolených nových územích rozvoje. Závěrečná kapitola zdůrazňuje neoddělitelnost tvorby veřejných prostranství a zeleně v obytných celcích od udržitelného rozvoje území v intencích formování kompaktního a prostupného města
In the current post-industrial society, with increasing requirement of sustainability, greenery significantly participates in the spatial, operational and functional organization of the urban environment. The first part of the thesis introduces relationship between formation and structure of greenery in an urban environment from the historical point of view. Elements of greenery in an urban environment and on its margins filled a variety of functions: from productional and aesthetical to the recreational and ecological. Green areas have also gradually become an important public space. In the current urban environment, areas of vegetation arise mainly in the form of recultivation of post-industrial areas, adjusted smaller parks, greenery of business and entertainment centers, or greenery of residential units. The thesis is focusing on the last mentioned type, which should be in the closest coexistence with residential environment and on the possibilities of creating eco-residential units, which can become a substitute /or at least one of the possible options/ to mono-functional residential zones emerging on the outskirts of our cities and in the open countryside and act against the ongoing suburbanization and its negative effects. The text of doctoral thesis is trying to find qualitative aspects of greenery which supports the creation of living, attractive and sustainable public spaces. Comparison and evaluation of selected examples from abroad /Austria, Germany, Holland/ and also from the Czech Republic brings us the definition of the necessary and optimum qualitative properties of greenery in public, but also semi-public spaces of residential complexes. These examples of good practice may be used - as a whole or in parts – as inspiration for the development of residential projects in the Czech Republic, either in preferred brownfields areas or in carefully selected areas of new development. The final chapter emphasizes the inseparability of the creation of public spaces and greenery in residential areas from the sustainable development of the area in terms of a penetrable and compact city.
Description
Citation
HORKÁ, J. Zeleň veřejných prostorů v nových obytných souborech (obytné soubory v okrajových částech měst) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Urbanismus
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO