Měření environmentální, sociální, ekonomické a Corporate Governance výkonnosti podniku

Abstract
Cílem disertační práce je navrhnout a verifikovat model měření celkové výkonnosti podniku integrující environmentální, sociální, ekonomickou a Corporate Governance výkonnost podniku ve vybraném odvětví CZ – NACE. Model byl konstruován v šesti krocích. Syntézou poznatků vyplynuvších z předvýzkumu a analýzy přístupů mezinárodních institucí, které se zabývají otázkou udržitelnosti podniků, byl navržen základní soubor klíčových indikátorů výkonnosti. Prostřednictví dotazníkového šetření byla zpětně ověřena relevantnost tohoto návrhu na podnicích skupiny 27.1 Výroba elektrických motorů, generátorů, transformátorů a elektrických rozvodných a kontrolních zařízení dle CZ – NACE s více než 250 zaměstnanci. Následně byla statistickými metodami provedena redukce počtu klíčových indikátorů výkonnosti tak, aby vypovídací schopnost modelu o úspěchu a výkonnosti podniku byla co nejvíce zachována. Aby model co nejvíce reflektoval realitu, byly klíčovým indikátorům výkonnosti přiřazeny váhy vyjadřující velikost jejich vlivu na výkonnost a udržitelnost podniku. Literární rešerší byly určeny benchmarky pro redukovaný soubor klíčových indikátorů výkonnosti za účelem kvantifikace mezery ve výkonnosti podniku. Aditivní metodou agregace byly klíčové indikátory sloučeny do jednoho agregovaného indikátoru měřícího celkovou výkonnost podniku
The aim of the doctoral thesis is to design and verify a model measuring complex corporate performance integrating environmental, social, economic and Corporate Governance performance in a selected sector of CZ – NACE. The model was constructed in six steps. A basic set of key performance indicators was designed by a synthesis of findings from preliminary research and analysis of approaches of international institutions that deal with the issue of corporate sustainability. Through a questionnaire survey a relevance of a proposed basic set of key performance indicators was verified. Key performance indicators were verified on a group of companies which have more than 250 employees and belong to a CZ – NACE 27.1 Manufacture of electric motors, generators, transformers and electricity distribution and control apparatus. Subsequently, a reduction of a number of key performance indicators was done by statistical methods so that the explanatory power of the model has been retained as much as possible. In order to model reflect a reality, weights that express an influence of key performance indicators on corporate performance and sustainability were assigned to key performance indicators. Through a literature research a benchmarks for a reduced set of key performance indicators were determined in order to quantify a performance gap. Key performance indicators were aggregated into a single aggregate indicator measuring complex corporate performance by an additive method.
Description
Citation
PAVLÁKOVÁ DOČEKALOVÁ, M. Měření environmentální, sociální, ekonomické a Corporate Governance výkonnosti podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Koch, CSc. (člen) doc. Ing. Robert Zich, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marie Paseková, Ph.D. (člen) prof. Ing. Iva Živělová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-11-07
Defence
Doktorandka uspokojivě odpověděla na dotazy členů komise. Členové komise hodnotí obhajobu disertační práce kladně. Otázky oponentů viz oponentní posudky -Některé indikátory se opakují nebo jejich vypovídací schopnost je v podstatě obdobná. Např. v oblasti environmentální Monetární hodnoty pokut za porušování environmentálních zákonů a Počet porušení environmentálních zákonů. -Vypočtený indikátor celkové výkonnosti je v jakých jednotkách? Jak lze posuzovat vývoj jeho hodnoty v časové řadě? -Autorka správně upozorňuje, na s. 128, na slabé stránky navrženého celkového indikátoru, který vyžaduje řadu subjektivních hodnocení. Je možno uvést, zda bude autorka i dále navržený model rozpracovávat a kterou oblast považuje za oblast vyžadující v podnicích nejvíce opatření ke zlepšení stávajícího stavu? -V čem spatřujete hlavní rozdíly při hodnocení ekonomických a sociálních faktorů? -Může navrhovaný model přinést i negativní efekty nebo rizika? -Zhodnoťte obtížnost výpočtu agregovaného indexu z hlediska dostupnosti vstupních dat. -Uvažujete o použití agregovaného indexu, jako o dynamickém. Jak často by probíhal výpočet v rámci roku? Doktorandka uspokojivě odpověděla na položené otázky oponentů
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO