Znalostní management v Hi-Tech firmách

Abstract
Dizertační práce se zabývá znalostním managementem v prostředí Hi-Tech firem v České republice. Práce se znalostmi ovlivňuje všechny podnikové oblasti. V kontextu podnikatelské úspěšnosti je potřebné posuzovat stanovené strategie a zajistit rozvoj podmínek, které vedou k budoucí udržitelnosti. Téma je orientováno na organizované využívání znalostí v podnikových řídících aktivitách a je kladen důraz na klíčové faktory znalostního managementu. Hlavním cílem dizertační práce je zpracování metodiky začlenění prvků znalostního managementu do řídících aktivit v rámci business konceptu v prostředí českého Hi-Tech sektoru. V návaznosti jsou vymezeny dílčí cíle. Definování cíle práce a jednotlivých hypotéz je provedeno na základě sekundárního výzkumu. Na základě primárního výzkumu, který kombinuje kvalitativní i kvantitativní metody, jsou provedeny dílčí závěry. Výsledky případové studie a malé skupinové diskuse jsou využity pro dotazníkové šetření, které jsou také podloženy teoretickými poznatky. Po sumarizaci dílčích závěrů jednotlivých výzkumných přístupů je vymezeno doporučení, které vyúsťuje v návrh metodiky. Důraz je také kladen na schematickou vizualizaci. V závěru práce jsou stanoveny přínosy v oblasti vědy a výzkumu, praxe, pedagogické oblasti a metodologie.
Presented dissertation is involved in the knowledge management in high-tech companies in the Czech Republic. The work with knowledge influences all areas in the company. Evaluation of formulated strategy and arrangement of development of conditions, resulting in future sustainability, are essential in the context of business success. The topic aims at organized use of knowledge in the company management activities; the emphasis is put on key factors of knowledge management. The primary objective of said dissertation thesis has been the elaboration of methodology of incorporation of elements of knowledge management into the management activities within the framework of business concept in the Czech high-tech sector. Partial objectives have been determined in closed link. Definition of objectives of the dissertation and individual hypotheses has been based on secondary research. On the basis of primary research, combining both qualitative and quantitative methods, partial conclusions have been outlined. Results of a case study and small group discussion have been applied for questionnaire investigation, supported also by theoretical knowledge. Recommendation, resulting in the proposal of methodology, has been framed after the summarization of partial conclusions of the individual research approaches. Moreover, stress has been placed to a schematic visualization. Finally, presented dissertation at its end presents its contributions in the area of science and research, practice, pedagogy and methodology.
Description
Citation
MUCHA, M. Znalostní management v Hi-Tech firmách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku - v
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Meluzín, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Josef Kubík, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Žufan, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-11-21
Defence
Doktorand uspokojivě odpověděl na položené otázky oponentů viz oponentní posudky. - Elektronické prostředí obchodu a řízení výroby (i všech dalších oblasti moderního civilizovaného světa) budou modelovat datová, informační, znalostní a další báze - jakými prostředky (matematiky) toho lze dosáhnout z pohledu uvedených závěrů předkládané práce? - Jaké jsou a budou problémy s integrací různých profilů managementu (třeba znamostního) a proč jste to v práci neuvedl? - Jak již bylo v posudku uvedeno, považoval bych za vhodné objasnění vztahu znalostního managementu a podnikových cílů? - Objasněte blíže, jak lze vyhodnotit výsledky řešení komunikační vazby mezi podniky a jejich okolím - zákazníky? - Co má autor na mysli pod krokem „Předpoklad návratnosti investic“ (s. 159)? - Co považuje autor za hlavní specifika navržené metodiky pro Hi-Tech podniky? (V čem spatřuje odlišnost Hi-Tech podniků oproti podnikům z jiných oblastí?) - Jak lze interpretovat podmínku „vyrovnanosti klíčových faktorů“? Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO