Tržní orientace a řízení vztahů k zákazníkům

Abstract
Disertační práce se zabývá tržní orientací (MO) a řízením vztahů k zákazníkům (CRM). MO i CRM jsou neustálým předmětem zájmu akademiků i praktiků, neboť jsou považovány za významné pro zajištění dlouhodobého úspěchu firem. Překvapivé je, že tyto dva strategické koncepty byly zkoumány odděleně. Chybí zde výzkum, který by systematicky analyzoval případné souvislosti mezi MO a CRM. Hlavním cílem práce je posoudit existenci souvislostí mezi koncepcí MO a koncepcí CRM. Práce byla vypracována na základě jak výzkumu sekundárního, tak výzkumů primárních. Pro získání komplexního pohledu na řešenou problematiku byly použity kvalitativní i kvantitativní metody. Hlavní primární výzkum této práce byl proveden pomocí dotazníkového šetření u firem z oblasti letectví v České republice. K naplnění dílčích cílů přispělo testování hypotéz. Předkládané výsledky představují cenný příspěvek k prohloubení znalostí o koncepcích MO a CRM. Byly odhaleny souvislosti mezi MO a CRM. Dále byl navržen a ověřen nástroj pro měření CRM a určena míra využití MO a CRM v analyzovaných firmách. Také byly identifikovány bariéry implementace MO a CRM, protože problémem zůstává skutečná aplikace těchto koncepcí v praxi firem. Byly formulovány závěry a doporučení a zdůrazněny přínosy pro teorii, praxi a oblast pedagogickou. Závěry práce poskytují příležitost k dalším výzkumům.
The doctoral thesis is concerned with Market Orientation (MO) and Customer Relationship Management (CRM). MO and CRM have been under permanent focus of both theoreticians and practitioners in recent years as they are considered to be important for long-term business success. Surprisingly, these two strategic concepts have been examined separately. What is missing is research that would systematically analyse the possible interdependence between MO and CRM. The main aim of the doctoral thesis is to evaluate the existence of interconnections between MO and CRM. This doctoral thesis has been prepared on the basis of secondary research, as well as primary research activities. Both qualitative and quantitative methods have been applied in order to obtain a more complex view on the topic. The main primary research of this thesis was conducted through a questionnaire survey among aerospace companies in the Czech Republic. The hypotheses were tested so as to support the partial objectives, as well. The findings constitute a valuable contribution to broaden the knowledge of MO and CRM. The doctoral thesis has revealed that MO and CRM are interconnected. A tool for CRM measurement was proposed, and the level of MO and CRM in the surveyed companies was determined. The barriers to the implementation of MO and CRM were identified, yet the actual application of these concepts in practice of companies has remained an issue. The conclusions and recommendations were formulated and the contributions to the theory, practice and education were highlighted. The findings offer the possibility of further expansion of research.
Description
Citation
FREJKOVÁ, D. Tržní orientace a řízení vztahů k zákazníkům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku - dob.
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Koch, CSc. (člen) prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (člen) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Karlíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jana Stávková, CSc. (člen) prof. Ing. Jaroslav Světlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-12-12
Defence
Doktorandka uspokojivě odpověděla na položené otázky oponentů viz oponentní posudky. - Jaké jsou Vaše doporučení k dalšímu výzkumu v této oblasti? -Můžete charakterizovat přínos sociálních médií v posilování CRM (cíle, strategie, taktika – engagement, Life Time Value, On-line Voice of Customer aj.). - V poslední větě na str. 136 své práce konstatujete „alarmující závěry“ a na následující straně vzdálenost teorie od praxe. Otázka oponenta zní jednoduše: Proč? - K diskuzi dávám pojetí CRM, které je v dizertační práci využito (resp. otázku, jakým způsobem může akademická sféra co nejefektivněji napomoci při implementaci marketingové koncepce do praxe firem). V praxi totiž bývá CRM chápáno více takticky, nežli je tomu v existující akademické literatuře. Jako komplexnější je možné vnímat koncepci CLV (Customer Lifetime Value). Tržní orientaci bych pak osobně vnímal jako vůbec nejkomplexnější ze všech uvedených koncepcí. Tato logika by, alespoň podle mého názoru, mohla pomoci i při samotné implementaci marketingové koncepce do praxe firem. - při sledování propojení koncepce MO a CRM musely firmy odpovědět na kritéria (položky) a podle odpovědí pak byla určena příslušnost ke konkrétní koncepci. Jak jste tato kritéria stanovila? - formální připomínky např. na str. 156 tab. 13, 14 chybí popis sloupců, resp. co údaje vyjadřují a na str. 150 formulace MO? - na str. 183 nahoře k problematice marketingové orientace uvádíte potřebu identifikovat všechny existující subkultury. Můžete uvést některé další subkultury, kromě subkultury marketingové? Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO