Vliv technické a přírodní seizmicity na stavební konstrukce se zaměřením na konstrukce ze zdicích materiálů

Abstract
Disertační práce pojednává o vybraných problémech v oblasti řešení dynamické odezvy stavebních konstrukcí na nestacionární zatížení nuceným pohybem v místě uložení. Jedná se o seizmické zatížení. Jsou doporučeny postupy, jak využít seizmické záznamy buzení s ohledem na přesnost dynamických výpočtů. Elastická spektra odezvy je nutno upravit tak, aby byla zajištěna požadovaná spolehlivosti návrhu. Je ukázáno, jak generovat vhodné syntetické akcelerogramy pro řešení požadované odezvy. Podle vytvořené vlastní metodiky byl generován syntetický akcelerogram pro užití při experimentální seizmické zkoušce zděného objektu z autoklávovaného betonu v modelovém měřítku. Odezvové veličiny pohybu získané v měřených místech při experimentu byly porovnány s lineárními a nelineárními dynamickými výpočty na modelech sestavenými metodou konečných prvků. Byly použity numerické modely s různými úrovněmi detailnosti. Smykové chování stěn bylo modelováno s užitím konstitutivních vztahů zahrnující možnost křehkého porušení a dále s užitím nelineárního interakčního rozhraní zahrnující delaminaci mezi zdicími prvky. Chování matematického modelu stěnových systémů bylo kalibrováno s ohledem na měřená data při smykových zkouškách stěn ve skutečném a modelovém měřítku.
The dissertation deals with selected issues in the field of the calculation of the response of building structures which are excited with dynamic non-stationary displacement loading of its ground. Seismic load has been assumed. Procedures, how to work with seismic records with respect to the accuracy of dynamic calculations, how to modify the response spectrum to ensure the reliability, how to generate synthetic accelerogram requiring more accurate response, are recommended. Synthetic akcelerogram has been generated by own approaching, which has been used as the excitation function in the experimental seismic testing of autoclaved concrete brick building in model scale. Response values of motion in the measured points of the experiment were compared with the linear and nonlinear dynamic calculations by using the finite element method models. Different levels of detail of the numerical models have been used. The shear wall behaviour has been modelled by using constitutive models with brittle failure as well as using of non-linear interaction interface with possible delamination between the masonry bricks. The behaviour of the mathematical model of wall systems has been calibrated with respect to the measured data at shear wall experiments in real and model scale of walls.
Description
Citation
ČADA, Z. Vliv technické a přírodní seizmicity na stavební konstrukce se zaměřením na konstrukce ze zdicích materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-06-26
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO