Tax management v malých a středních podnicích

Abstract
Disertační práce pojednává o problematice řízení daňové povinnosti a vymezuje pojem tax management vzhledem k jeho využití u malých a středních podniků. Práce se dále zabývá současným pohled na řízení daňové povinnosti podniků a na metodiky věnující se plánování daní, které rozšiřuje o historické souvislosti, které stály u zrodu tohoto nového a v posledních letech neustále se rozšiřujícího fenoménu. Součástí této práce je inovace metodik, které vedou k řízení daňové povinnosti podniku. Navržená metodika umožní optimalizovat daňovou povinnost malých a středních podniků působících v České republice.
The dissertation thesis deals with the issue of tax management and defines the concept of tax management due to its use for small and medium-sized enterprises. The thesis deals with the current view on company tax liability management and is focused on the methods of tax planning, which expands in the historical context that stood at the birth of this new and in recent year’s constantly expanding phenomenon. A part of the dissertation thesis is innovation of methods that lead to management of company tax liability. The proposed method allows optimizing of the tax liability of small and medium-sized enterprises operating in the Czech Republic.
Description
Citation
HODINKOVÁ, M. Tax management v malých a středních podnicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Podnikové finance
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Renáta Hótová, CSc. (člen) prof. Ing. Jan Široký, CSc. (člen) doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-01-08
Defence
- V rámci obhajoby disertační práce nechť doktorandka stručně uvede metodiku, která umožní optimálním způsobem řídit daňovou povinnost MSP v České republice a objasní, jak mohu řídit svou daňovou povinnost ve společnosti. - Nechť doktorandka objasní, co je daňový cíl v MSP. - Nechť doktorandka objasní aktuálnost údajů uvedených v tabulce č. 5 na str. 41 a význam součtů jednotlivých sloupců. - Nechť doktorandka vysvětlí, jaká daňová strategie má být v souladu s podnikovými cíli při respektování platné legislativy. - Jak hodnotí autorka zásadní dokument Evropské komise k SMEs „Small Business Act“ ? - Jak autorka (podle jakého kritéria) vybírala podniky ? - Věnovala se doktorandka inovaci stávajících metodik, nebo návrhu původní metodiky? Jak je ze strany autorky interpretována „optimalizace řízení daňové povinnosti“, resp. její „efektivní řízení“? - Primární data byla zpracována nekonvenčně optimalizační technikou VizRank. Namístě je tedy položit otázku, proč nebyly aplikovány standardní metody popisné statistiky a analýzy kategoriálních dat? Jaké výhody VizRank nabízí? Doktorandka uspokojivě odpověděla na položené otázky oponentů viz oponentní posudky. Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO