Podpora výzkumu a vývoje: cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti podniků

Abstract
Disertační práce zkoumá možnosti zvýšení využívání nepřímé a přímé podpory na VV u malých a středních podniků působících v České republice, zařazených do odvětví zpracovatelského průmyslu zaměřeného na výrobu počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Motivem pro volbu tématu této práce byla přímá zkušenost z praxe, kdy podniky neměly dostatek informací pro využívání dotací na výzkum a vývoj, případně měly negativní zkušenosti s žádostmi o přímou podporu na výzkum a vývoj. Tyto skutečnosti znesnadňovaly realizování výzkumu a vývoje v podnikové praxi. Cílem disertační práce je návrh metodiky pro využívání dostupných nástrojů podpory výzkumu a vývoje v podmínkách České republiky a její verifikace na reálných datech z vybraných podniků. Ke zkoumání vybrané oblasti vědeckého poznání byla použita data z primárního i sekundárního výzkumu. Na základě poznatků, získaných podrobnou rešerší českých i zahraničních literárních zdrojů, bylo provedeno dotazníkové šetření. Respondenty byly podniky z odvětví elektronického průmyslu. Disertační práce obsahuje výsledky empirického výzkumu, vyhodnocení výzkumných otázek týkajících se srovnání vybraného vzorku podniků aktivně realizujících výzkum a vývoj a podniků, zabývajících se pouze výrobou bez inovačních procesů. Na základě zpracování dotazníku a testování výzkumných otázek byla za pomocí fuzzy logiky vytvořena metodika pro malé a střední podniky, usnadňující rozhodování při financování výzkumných a vývojových aktivit. Využívání navržené metodiky umožní podnikům rozšíření zdrojů pro financování inovačního procesu, jako nezbytné součásti konkurenčního boje ve vybraném odvětví. Metodika je významným pomocníkem pro strategické rozhodnutí malých a středních podniků, uvažujících o zavedení výzkumu, vývoje a inovací. Přínosy disertační práce lze spatřovat nejen v rovině teoretické a praktické, ale i pedagogické.
This dissertation investigates the possibilities of increased use of direct and indirect support for R&D in small and medium-sized companies operating in branches of the manufacturing industry in the Czech Republic and specialising in the production of computers and electronic and optical instrumentation and equipment. The choice of the topic of this work was motivated by personal experience in a field in which companies either have not had enough information to take advantages of subsidies for research and development or have had negative experience relating to applications for direct support for research and development. These facts have presented obstacles to the realisation of research and development in corporate practice. The aim of this dissertation is to propose a methodology for the use of available tools in support for research and development in the Czech Republic and its verification against real data from selected companies. Data from primary and secondary research was used to investigate the selected area of academic knowledge. A questionnaire investigation was performed on the basis of knowledge obtained from detailed research of Czech and foreign literary sources. The respondents were companies in the electronic industry. The dissertation presents the results of empirical research and an assessment of research questions relating to a comparison of a selected sample of companies actively realising research and development with companies engaged merely in production with no innovative processes. On the basis of questionnaire processing and the testing of research questions, a methodology was created for small and medium-sized companies with the use of fuzzy logic facilitating decision-making in the financing of research and development activities with the use of direct and indirect support. Use of the proposed methodology will allow companies to expand sources of financing for the innovation process as an essential part of the competitive battle in the industry in question. The methodology is a significant aid for strategic decision-making in small and medium-sized companies considering the introduction of research, development and innovation. Benefits of this dissertation can be seen not merely on the theoretical and practical level, but also in the area of education.
Description
Citation
BOČKOVÁ, N. Podpora výzkumu a vývoje: cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti podniků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. (člen) prof. Ing. Mirko Dohnal, DrSc. (člen) doc. Ing. Pavel Duspiva, CSc. (člen) doc. Ing. Monika Motyčková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-01-08
Defence
- Jedinou nepřesnost spatřuji ve využívání pojmu VV, když se autorka taktéž zabývá inovacemi. Nebylo by přesnější používat pojem VV a inovace (VVaI)? - U kroku 2 – vyhodnocení zdrojů, které jsou k dispozici a těch, které je nezbytné v dalším kroku získat – bych předpokládala uvedení způsobu či postupu, jak toto posouzení podmínek pro zavedení VV v podniku realizovat. Proto zpracovatelku práce při obhajobě žádám o konkretizaci provedení kroku 2 ve všech oblastech (lidské a finanční zdroje, legislativní podpora). - Existují nějaké základní předpoklady, které musí firma splňovat, aby mohla tuto autorkou navrženou metodiku používat? - V přehledu současného stavu je správně uveden význam inovací a jejich vliv na růst podniku. Náročnost inovací přímo souvisí s výši jejich finančního zajištění. Jaké existují řády inovací, o kterých management podniku bude při realizaci výzkumu a vývoje rozhodovat? - V analýze využívání podpor financování výzkumu a vývoje je uvedeno, že Česká republika v této oblasti nejvíce čerpá prostředky z dotací Evropské unie. Které operační programy na podporu výzkumu a vývoje a růstu konkurenceschopnosti existují a jsou vhodné pro malé a střední podniky? - Pro primární a sekundární výzkum bylo vybráno odvětví elektroprůmyslu s klasifikací NACE –CZ 26. Lze aplikovat navrženou metodiku v jiných průmyslových odvětvích a za jatých podmínek? - Diskuse výsledků je spíše souhrnem poznatků z jednotlivých části disertační práce. Jaké přednosti a případné nedostatky má daná metodika při praktickém využití? Jak postupovat, aby malé a střední podniky mohly metodiku aktivně využívat, jaká opatření by jste doporučila? Lze navrženou metodiku dále rozvíjet, event. v jakém směru? - Proč jste rozdělila studovanou oblast na dvě části – jedna je hodnocena statisticky a druhá používá fuzzy logiku? Nebylo možné zůstat bud u statistiky nebo u fuzzy logiky? - Bylo pro statistickou část dostatek dat? Kolik dat jste měla k dispozici? Uvažovala jste o poměru počet dat / počtem proměnných? Spolehla jste se alespoň částečně na cit / zkušenost? Doktorandka uspokojivě odpověděla na položené otázky oponentů viz oponentní posudky. Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO