Hydraulické posouzení vlivu revitalizace vodního toku na retenční kapacitu údolní nivy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce “Hydraulické posouzení vlivu revitalizace vodního toku na retenční kapacitu údolní nivy“ posuzuje pomocí spřaženého 1D/2D výpočetního modelu programu BASEMENT schopnost údolní nivy transformovat povodňovou vlnu a porovnává zjištěné hodnoty na případu revitalizovaného a upraveného koryta. První část je věnována úvodu do problematiky. Ve druhé části je popsáno modelové území a jsou stanoveny hypotézy. Ve třetí části jsou popsána vstupní data, použité nástroje, výpočtový model, jeho tvorba a výpočtové varianty.Ve čtvrté části jsou jednotlivé hypotézy vyhodnoceny. Bylo zjištěno, že v případě modelového území dochází k transformaci povodně do Q20 mnohem lépe u revitalizovaného koryta a upravené koryto může povodeň urychlit, povodně Q50 a Q100 transformuje mírně lépe upravené koryto. Pro zobecnění výsledků by bylo vhodné provést výzkum na větším množství případových studií, založených na kombinaci 1D/2D a srážko-odtokového modelu.
Diploma thesis “Hydraulic Assessment of a Stream Revitalization Effect on a Floodplain Retention Capacity“ assess availability of revitalized stream and its floodplain to transform floods and compare determined values with transformed floods from model of technically modified stream, both by using coupling 1D/2D BASEMENT computational model. In the first part is overall introduction to research issue. In the second part the territory of interest is described and the hypothesis are set. In the third part are described input data, used tools, computational model, its making and computational versions. In the fourth part the hypothesis are evaluated. It was determined, that for in this thesis used terrain and hydrographs are floods smaller than Q20 transformed much more by revitalized stream and that technically modified stream can speed up the flood, floods Q50 and Q100 are more transformed by technically modified stream. For generalization of the results would be appropriate to make research on bigger ammount of case studies based on combination of 1D/2D and rainfall-runoff model.
Description
Citation
BERKA, O. Hydraulické posouzení vlivu revitalizace vodního toku na retenční kapacitu údolní nivy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-02-04
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO