Smart Metering vodovodu v areálu stavební fakulty VUT v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce byla analýza možností a přínosů nasazení systému chytrého měření na fakturačních vodoměrech v areálu Fakulty stavební, Vysokého učení technického v Brně. Úkolem bylo získání konkrétních nabídek od firem, které se zabývají dálkovým odečtem vodoměrů. Dílčím úkolem byla podrobná analýza dat z měsíční měrné kampaně provedené na začátku toho školního roku pomocí dataloggerů. Každých pět minut byl zaznamenán aktuální průtok a spotřebované množství, díky tomu bylo možné určit vzor spotřeby vody v průběhu dne a dále minimální, maximální a průměrné hodnoty spotřeby vody v jednotlivých částech areálu. Navíc byly odhaleny nestandardní noční odběry, na které by jinak nebylo upozorněno. Jako nejvhodnější pro účely fakulty se jeví právě tento systém odečtů pomocí dataloggerů s dostačujícím záznamovým intervalem patnáct minut. Naměřené údaje jsou posílány přes GSM modul vždy jedenkrát denně na FTP server. Odtud se dají kdykoli stáhnout do určeného softwaru a analyzovat. Zavedení Smart Meteringu bude pro fakultu přínosem jak z hlediska efektivnějšího provozu, tak z hlediska vědecko-výzkumného.
The aim of this thesis is to perform an analysis of possibilities and benefits of installing the Smart Water Metering technology at campus of Faculty of Civil Engineering, Brno University of Technology. The main goal was to provide specific solutions of Smart Metering systems from different companies. One part of this thesis is dedicated to a detailed analysis of a water consumption measurement campaign that took place at the beginning of this academic year using dataloggers. Real-time flow rate and consumed volume was recorded every five minutes. Therefore it was possible to determine water consumption patterns during the day and also tell the minimum, maximum and average flow rate in different parts of the campus. Thanks to these measurements, irregular water consumption during the night was observed. This would not have been easily detected without recording real-time data. This system of recording real-time flow rates with dataloggers is considered to be suitable for the needs of faculty. Thanks to a GSM module, recorded values are sent to an FTP server once a day. From there the data can be downloaded to any kind of analysis software. Installation of Smart Water Metering technology at campus of Faculty of Civil Engineering would be beneficial for both operation of the water supply network and also for purposes of an academic research.
Description
Citation
ČERNÍKOVÁ, E. Smart Metering vodovodu v areálu stavební fakulty VUT v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO