Fotonická krystalická vlákna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá využitím nekonvenčních optických vláken se zaměřením na fotonická krystalická vlákna. Jsou zde popsány jednotlivé typy fotonických krystalických vláken z hlediska fyzikálních a optických vlastností a přenosových parametrů. Je zde vysvětleno, co jsou fotonické krystaly, na jakém principu pracují a jaké jsou možné typy těchto krystalů. Dále jsou popsány typy fotonických vláken běžně užívaných v oboru optických vláken. Také je objasněno fotonické krystalické vlákno, zejména jeho struktura a hierarchie jednotlivých typů. V práci jsou charakterizovány, znázorněny a popsány jednotlivé typy fotonických krystalických vláken a je zde uvedeno využití konkrétních vláken. Pomocí programového prostředí je demonstrován princip funkce jednorozměrné periodické struktury na Braggově vlákně. Graficky jsou zde porovnány jednotlivé simulované návrhy struktury jádra s komerčně dostupnými vlákny. Výsledkem této práce je snaha o přiblížení funkčnosti fotonických krystalických vláken a možnosti nalezení nových vláken s vhodnými disperzními charakteristikami k možné aplikaci ve vláknové optice.
This graduation thesis deals with use of unconventional optical fiber with the intention of photonic crystal fiber. There are described types of photonic crystal fiber, their physical, optical and transfer characteristics. There is explained what are the photonic crystals, principle of their function and possible types of crystals. There are also detailed types of photonic fiber commonly used in the optical fiber branch. There is also explained photonic crystal fiber its structure a hierarchy of its types. In this thesis are described and demonstrated different kinds of photonic optical fiber and their use. There is demonstrated principle of one-dimensional periodical structure of Bragg fiber using simulation software. There can be seen graphical comparison of the simulated optical fiber core to commonly obtainable fiber. Outcome of this graduation thesis should be explanation of function of photonic crystal fiber and possibility of finding new type of fiber with optimal dispersion characteristics for use in fiber optics.
Description
Citation
DOČKAL, M. Fotonická krystalická vlákna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Jaký typ fotonického vlákna je nejvhodnější pro optické komunikační systémy na dlouhé vzdálenosti z hlediska měrného útlumu, chromatické disperze a provozní vlnové délky? Porovnejte tyto parametry s jednovidovými vlákny. V tabulce 3.5 jsou uvedeny u počtu prstenců 6 a 7 pro průměr mikrostruktur 2 µm dva výsledky s rozdílnými hodnotami. Vysvětlete, proč bylo dosaženo rozdílných hodnot a jestli byly změněny nějaké parametry. Jaký je největší rozdíl mezi Vámi navrhovanými fotonickými a klasickými vlákny? Je práce dělaná v free verzi programu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO