Posouzení možnosti využití přísady Vuppor v lehčeném šamotovém střepu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Lehčené šamotové výrobky jsou materiály používané pro výstavbu některých částí průmyslových pecí, zejména při výrobě železa, ale také v dalších odvětvích, kde se pracuje při vysokých teplotách. Na žáruvzdorné hmoty se kladou zvláštní požadavky. V teoretické části je zpracován přehled používaných surovin, výroba a vlastnosti lehčených šamotových výrobků, popis nevyhořívajícího lehčiva – chemické přísady VUPPOR I a informace o již dříve prováděných zkouškách zabývajících se touto tematikou. Praktická část je rozdělena na 4 etapy, kde jsou vyhodnoceny zkoušky, které byly prováděny na žáruvzdorných jílech s chemickou přísadou Vuppor I (vzorky jsou vylehčené i nevylehčené) – jedná se především o zkoušky citlivosti k sušení, objemové hmotnosti, pevnosti v tlaku, tepelněizolační vlastnosti atd.
Lightweight refractory products are materials used for the construction of certain parts of industrial furnaces, especially for iron, but also in other sectors where is operated with high temperatures. There are special requests on refractories. The theoretical part contains an overview of used raw materials, production and properties of lightweight refractory products and description of not burnable lightener - chemical additives VUPPOR I and information about previously conducted trials dealing with these topics. The practical part is divided into four parts, which are evaluated by tests which were performed on a refractory clay with chemical additive Vuppor I (samples are lightened and not lightened) - it was primarily a test of sensitivity to drying, density, compressive strength, thermal insulating properties, etc.
Description
Citation
SVOBODOVÁ, M. Posouzení možnosti využití přísady Vuppor v lehčeném šamotovém střepu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2015-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO