Laboratorní testování účinnosti hydroizolačních injektážních gelů v závislosti na stavu různých stavebních materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V dnešní uspěchané době je použitím chemických gelových injektáží pro sanaci vlhkého zdiva poskytnuto mnoho výhod. Pokud se budeme zabývat finanční stránkou tohoto druhu sanace vlhkého zdiva, můžeme tvrdit, že se jedná o metodu minimálně finančně i časově náročnou. Ve srovnání s ostatními sanačními metodami není zapotřebí větších zásahů do konstrukce, které by mohly mít za následek zhoršení statiky stavebního díla a s tím související potřebu speciálních strojních vybavení, čímž se následně zvyšuje jak pracnost, tak i finanční prostředky. Společně s tím tak nastala potřeba snadno aplikovatelných dodatečných clon do zdiva porušeného vzlínající vlhkostí a s touto potřebou je nutný i výzkum zabývající se touto problematikou. Jediným normovým předpisem zabývající se problematikou sanace vlhkého zdiva metodou chemických injektáží je směrnice WTA 4-4-04/D – injektáž zdiva proti kapilární vlhkosti. Z tohoto hlediska je zřejmá nutnost dalšího vývoje této problematiky.
Nowadays the use of chemical gel injection for humid masonry provides many benefits. If we consider the financial aspects of this kind of remediation of humid masonry, we can say that this method is least expensive and time-consuming. In comparison with other remediation methods major interventions into the structure is not required, which could result in deterioration of the structural analysis of the works and the consequent need of special machinery, which subsequently increases spent effort and resources. There is also need for additional screens easily applied to walls breached by rising damp and this need is also required for research in dealing with this issue. Only a standard regulation dealing with remediation of wet masonry using chemical injection is directive WTA 4-4-04 / D – Injection of masonry against capillary moisture. From this point of view there is a clear need for further development in this area.
Description
Citation
MIKOVÁ, L. Laboratorní testování účinnosti hydroizolačních injektážních gelů v závislosti na stavu různých stavebních materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2015-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO