Využití zrychlených testů trvanlivosti lepených spojů dřeva pro predikci životnosti spoje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na přístupy, kterými lze popsat trvanlivostní aspekty lepených dřevěných spojů. Hlavní náplň práce je zaměřena na postupy, které zahrnují především hygrotermální namáhání působící na lepenou spáru u dřevěného adherendu a určení životnosti daného lepeného spoje za využití Arrheniova modelu a dalších modelů. Dále je práce směřována na smykové zkoušky pro exponování vzorků v různých teplotních a vlhkostních expozicích a pro jednotlivé sady expozic na určení hloubky proniku lepidla do dřevěného adherendu pomocí EPI fluorescenční analýzy. Tyto analytické metody využíváme k ověření dostatečné kvality lepeného spoje, které jsou většinou založeny na pevnostních, chemických či strukturních parametrech zkoušeného vzorku.
The aim of my diploma thesis are methods which are able to describe durability aspects of glued wooden joints. The main objective are methods which primarily includes hygrothermal stress acting in the glued joint of wooden adherend and determine the service life of the specific glued joint by modelling based on Arrhenius relation and the other methods. Other part of this work is aimed to shear tests of the samples exposed to different thermal and humidity conditions and for individual sets of exposures determining the glue penetration depth into the wooden adherend by EPI fluorescent analysis. These analytic methods are used for quality check of the glued joints, which are mostly based on strength, chemical or structural parameters of the tested sample.
Description
Citation
ŠMÍRA, D. Využití zrychlených testů trvanlivosti lepených spojů dřeva pro predikci životnosti spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO