Optické zesilovače pro metropolitní a přístupové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem této diplomové práce je popsat a porovnat nejběžnější typy v současnosti využívaných optických zesilovačů. První část se zaměřuje na problematiku optických přenosů a jevů, které způsobují degradaci přenášeného signálu. V této části je také vysvětleno, proč je vhodné nasazení optických zesilovačů. Další část popisuje principy, strukturu a vlastnosti jednotlivých typů zesilovačů. Následuje část, ve které jsou popsány simulace provedené za účelem porovnání výkonnosti systémů s jednotlivými typy zesilovačů. V poslední části je proveden návrh metropolitní optické sítě s vlnovým multiplexem. Na základě simulací z předchozí části jsou v této síti využity nejvhodnější zesilovače umístěné na optimálních pozicích na přenosové trase. V závěru jsou popsány simulace, pomocí kterých je ověřena funkčnost návrhu.
Aim of this Master´s thesis is to describe and compare most common types of optical amplifiers used in today’s networks. The first section focuses on problematic of optical transmissions and phenomenon which cause degradation of transmitted signal. It is also explained in this section why there is a need to deploy optical amplifiers. Next section describes basic principles, structure and properties of individual types of optical amplifiers. Following section describes simulations which were made to compare the performance of transmission systems with each individual type of optical amplifier. The last section contains a design of optical metropolitan network with wavelength multiplex. Based on simulations from preceding part best amplifier type and optimal amplifier placement was selected. Functionality of the design was tested and simulations described in final section.
Description
Citation
ČECH, M. Optické zesilovače pro metropolitní a přístupové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Na straně 25 uvádíte, že není metoda 3R „elektricky transparentní.“ Vysvětlete tento pojem a porovnejte ho s pojmem protokolově transparentní? Elektricky - schopen pracovat se všemi formáty el. signálů. Protokolově - schopný pracovat se síťovými protokoly.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO