Open IMS Core a IP Multimedia Subsystem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato Diplomová práce se zabývá popsáním architektury IMS a jejím testováním. V první části práce je popsán vrstový model IMS a jeho jednotlivé části. Následuje prostudování IMS z hlediska hlavních entit, propojení referenčních bodů a funkce protokolů používaných v rámci IMS. Praktická část práce řeší nejprve seznámení se s projektem Open IMS Core, který byl zvolen pro testování IMS technologie, a jeho nastavením nutným pro uskutečnení testování a propojení s PBX Asterisk. Po seznámení se s desktopovými IMS klienty je uskutečněna instant messaging komunikace v rámci IMS sítě. Následnou analýzou zachycené komunikace pomocí aplikace Wireshark je popsán způsob předávání zpráv SIP protokolu uvnitř IMS. Po stručném úvodu do PBX Asterisk, rozebrání předpokladů k propojení s IMS a potřebných nastavení, se přistoupí k samotnému otestování komunikace. Nejprve je uskutečněn přenos hlasu mezi desktopovým IMS klientem a IP telefonem registrovaným k PBX Asterisk. Průběh komunikace je zachycen a následně analyzován ve smyslu sestavení, průběhu a ukončení relace. Po úspěšné realizaci audio hovoru byl navázán video hovor, který byl podrobně rozebrán včetně statistik řídících signálů a přenesených paketů. V příloze je návrh dvou laboratorních úloh, které byly vypracovány za účelem seznámení studentů s IMS technologií a možnostmi komunikace v rámci IMS sítě.
This thesis describes architecture of IMS and shows possibilities of IMS platform testing. Theoretical part describes layer model of the IMS as a whole and then describes it’s individual layers. Next chapters analyse key entities of the IMS, interconnection between reference points and features of protocols used in the IMS. Practical part deals with the introduction of Open IMS Core, which was chosen for the IMS technology testing. Settings necessary to carry out testing and interconnection between PBX Asterisk are shown in next chapters. After introduction of IMS desktop clients is carried out an instant messaging communication within the IMS network. The communication is captured and analysed by Wireshark application. Afterwards there is described how SIP protocol sends messages within the IMS. After a brief introduction to the PBX Asterisk, there are discussed assumptions for the interconnection between Asterisk and IMS. There are also described necessary settings needed for implementation and communication testing itself. The first test is an audio session carried out between the desktop IMS client and IP phone registered to the PBX Asterisk. Communication is captured for the analysis of preparation, conduction and termination of the session. After the successful realization of the audio call, video session has been made. The session was analysed in detail, including statistics of control signals and transmitted packets. There are two laboratory excercises in attachement of this thesis, which will help students to understand the IMS technology and communication options within the IMS network
Description
Citation
BOŽEK, M. Open IMS Core a IP Multimedia Subsystem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Proč je vynechána databáze HSS (Home Subscriber Server) a protokol Diameter při registraci uživatele Bob do IMS sítě? Proč jsou v obrázku 2.6 použity dva servery S-CSCF? Na kolika PC byl systém testován?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO