Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Stavba celého obytného souboru obsahuje celkém 5 bytových domů. Pozemek má východo-západní orientaci s dostatečně vyrazným sváhem. Domy jsou umistěné tak, aby využily charakter terenu. Projekt byl koncipován tak, aby umožnil ubytování lídi všech sociálních a věkových vrstev společnosti. Jsou návržené byty pro mladé rodiny, duchodci a velké rodiny. Každý dům má společenské prostory v 5NP, se společenskou terasou. Docela velký počet bytů je přizpůsoben lídem s omezením pochybu a orientaci. Hlavním cílem návrhu obytného souboru byla snáha vytvořit tzv "zelené město" ve kterém není přesná hranice mezi přirodou komína a zástavbou. Východní část terenu má charakter volné přírody. Pro společenské akce je návržen malý amfiteatr, umistěný ve spádu terénu. Návrh obsahuje velký podíl sadových úprav, lesních výsadeb, realizaci vysadby nelesní zeleně. Tato zeleň po vzrůstu vytvoři kvalitou vyjmečné prostředí navhovaným obytným stavbam. charakter vysadby zeleně je nahodlý, ale s respektováním norem o požarní bezpečnosti a osvětlení.
The main idea of the project was to create a comfortable residential complex, in which there is no exact border between the nature and the city. Whole concept is based on creating a "green city", where people will feel comfortable not only to live, but to relax and spend their free time, with no urge to escape from modern concrete jungles. 5 houses, that are situated on a land, have east-west orientation, all apartments have either east, west or south orientation. The are designed to suit people from different age and social groups: small and big families and seniors. In every house there is a big social room on the 5th floor, together with a big terrace- for making different activities without having to leave a building. Important part of a concept are green roofs, space on which can be used either for placing solar panels or plants.
Description
Citation
TYMOSHENKO, A. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Ruller (předseda) Ing. arch. Lubomír Kipila (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2015-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO