Diagnóza Parkinsonovy choroby z řečového signálu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá rozpoznáním Parkynsonovy choroby z řečového signálu. V první části poukazuje na základy řečových signálů a řečových signálů u pacientů postižených Parkinsonovou chorobou. Dále popisuje problematiku zpracování řečových signálů, základní příznaky používané k diagnóze Parkinsonovy choroby (např. VAI, VSA, FCR, VOT atd.) a redukci těchto příznaků. Další část je zaměřena na blokové schéma programu pro diagnózu Parkinsonovy choroby. Hlavním cílem této práce je porovnání dvou metod výběru příznaků (mRMR a SFFS). Pro klasifikaci byly vybrány dvě rozdílné metody. První metodou je klasifikace kNN a druhou metodou klasifikace jsou Gaussovy smýšené modely (GMM).
The thesis deals with the recognition of Parkinson's disease from the speech signal. The first part refers to the principles of speech signals and speech signals by patients suffering from Parkinson's disease. Further, it continues to describe the issues of speech signals processing, basic symptoms used for diagnosis of Parkinson's disease (e. g. VAI, VSA, FCR, VOT etc.) and reduction of these symptoms. The next part focuses on a block diagram of the program for the diagnosis of Parkinson's disease. The main objective of this thesis is comparison of two methods of feature selection (mRMR and SFFS). For classification have selected two different methods were used. The first method is classification kNN and second method of classification is Gaussian mixture model (GMM).
Description
Citation
KARÁSEK, M. Diagnóza Parkinsonovy choroby z řečového signálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. Peter Stančík (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Proč byl použit klasifikátor GMM s diagonální kovarianční maticí a ne s úplnou kovarianční maticí? - Metoda mRMR vybírá příznaky, ktrré spolu příliš nekorelují. Daly by se použít evoluční metody pro diagnózu Parkinsonovy choroby, a pokud ano, tak jak a kde? - Především k selekci či redukci příznaků. Jak rozsáhlá byla databáze. - 11 pacientů a 40 kontrolních řečníků. Jak jste implementoval algoritmus SFFS? Proč může být výhodný 2. formant k diagnóze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO