Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Lokalita je jednou z nejžádanějších v Brně a přilehlém okolí. Mým cílem bylo vytvořit uzavřený blok (čtvrť ve čtvrti), kde se sousedé budou znát a vytvoří silnou komunitu. Abych zaručil určité soukromí, rozdělil jsem souvislou podélnou zástavbu, která podporuje spádovost pozemku, do jednotlivých skupin 3-6 řadových domů. Těm jsem přiřadil jejich společné prostory, který působí jako jeden celek – zahrada. Samotná parcela má největší hodnotu v podobě, v jaké je dnes. Konec vesnice plynule navazuje na les a je určitou „nárazovou bariérou“. Síla lokality je v přímém kontaktu s lesem. Proto jsem se rozhodl zapustit zástavbu pod vizuální horizont a zachovat „zahrádkářskou kolonii“, ovšem na střechách budov.
The locality is one of the most desired in the city of Brno and its outskirts. My goal was to create an enclosed city block (a district in a district), where the neighbours know each other and therefore create a strong community. To ensure some degree of privacy I have divided the continuous longitudinal house block, which highlights the descend of the land, into separated groups of 3 to 6 terraced houses. To the groups I have then assigned shared gardens which together give impression of being one unit. The plot itself has the biggest value in todays state. The end of the village seamlessly turns into forrest which makes up for a barrier of some sort. The quality of the location lays in the contact with the forrest. That is the reason why I have decided to lower the building area under the visual horizon and keep the gardening colony, although on the roofs of the buildings.
Description
Citation
PREININGER, P. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. (předseda) Ing. arch. Miloš Dvořák (člen) Ing. arch. Milan Košař (člen) Ing. arch. Hana Ryšavá, CSc. (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2015-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO