Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Koncept vychází z možnosti dopravní obsluhy území, kdy je snahou co nejméně zatahovat automobily do centra místa. Díky izolaci aut vně souboru, dostává poloveřejný prostor přidanou hodnotu, kterou je obytná zahrada. Urbanistická struktura vytváří bloky, tzv. hnízda, která mají za úkol jasně definovat hierarchii venkovních prostor. Svým rozmanitým řazením, mohou vytvářet různé situace, kdy se před námi otvírá nádvoří, abychom zase mohli zapadnout mezi ulice a nechat se vést jejich strukturou. Velikost bloků vychází z optimální velikosti vnitrobloky utvářených venkovních prostor. Vzniká tak jasně definované místo jako je ulička, ulice, dvůr, háj či sad. Dvůr je situován do středu obytného prostoru a vytváří tak jeho centrum. Ten je doplněn o drobnou vybavenost obchodu. Do vnitrobloku jsou také situovány obytné zahrady pro zvýšení míry soukromí zdejších obyvatel. Další zahrádky jsou přimknuty ke stávajícím zahradám.
The concept is based on the possibilities of transport service territory, which is an effort to involve as few cars in the town center. Due to the isolation of cars outside the group, semi-public space gets added value, which is a residential garden. Urban structure building blocks, called. Nests, which are designed to clearly define a hierarchy of outdoor space. Its diverse gear, can create a variety of situations where the courtyard opens before us, we in turn could fit in between the street and be guided by their structure. Block size based on the optimal size of the courtyards shaped by outdoor space. This creates a clearly defined place like alley, street, garden, grove and orchard. The yard is situated in the middle of the living space and creates its center. This is supplemented by a small trade facilities. The courtyard are also situated residential gardens to increase the level of privacy inhabitants. Other gardens are flush to the existing gardens.
Description
Citation
ROLINC, J. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jiří Oplatek (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Halfar (člen) Ing. arch. Jakub Koňata (člen) Ing. arch. Petr Kopečný (člen)
Date of acceptance
2015-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO