Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Komín je charakteristický svým téměř vesnickým charakterem, blízkostí přírody, a přitom dobré dopravní dostupnosti do centra města. Je to území doceňované především rodinami s dětmi. V západní a střední části řešeného území se nachází devět bloků (bytových domů) podél komunikační osy, která se napojuje na ulici Uhlířova. Východní okraj, kde pozemek strměji stoupá, je terasovitě upraven a na samém „vrcholu“ stojí pavilonek, přístupný i z cesty pod lesem. V maximální míře je zachované přirozené uspořádání terénu, domy využívají stoupání a nabízejí z bytů výhled na protější svahy Komína. Bloky (bytové domy) jsou tvořeny společnou podzemní podnoží a jednotlivými byty kolem společného pravoúhlého dvora, do kterého jsou orientovány vstupy do domů. Každá bytová jednotka má vlastní vstup (přístup na dvůr) a zároveň i přístup do zeleně (popř. na terasu) na opačné straně. V západní, širší části jsou bloky větší (čtyři bloky po osmi bytech), směrem na východ se území zužuje, pět zbývajících bloků je proto užších (resp. kratších, pouze se šesti byty). Dohromady je na pozemku devět bloků se 62 byty různých velikostí (od garsonek o 45 m2 po čtyřpokojové byty o 100 m2) pro celkem přibližně 192 obyvatel.
Komín is typical for its almost rural character, close to the nature, and at the same time in good transport accessibility to the city center. This area is appreciated primarily by families with children. In the west and middle part of the area are nine blocks along the communication, which connects to the Uhlířova Street. East outer boundary, where is the slope steeper, are terraced and on the „top“ stands pavilion, accessible also from the path under the forest. At most is kept the natural terrain, houses take advantage of the rice and offer a view to the opposite hillsides of Komín from the flats. Blocks are formed from common underground base and individual flats around joint yard, to which the doorway are oriented. Each unit has both its own entrance and access to garden (or terrace) on the other side. In the west, wider part are blocks bigger (four blocks with eight flats), towards to east the area narrows itself, next five blocks are therefore narrower (respectively shorter, only with six flats). All together there are nine blocks with 62 flats of different size (from 45 m2 flatlets to four room flats of 100 m2) for total around 192 residents.
Description
Citation
PLÁŠKOVÁ, K. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jiří Buček (předseda) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen) Ing. arch. Jakub Kopec (člen) Ing. arch. Jan Mléčka, Ph.D. (člen) MgA. Ing. arch. Pavel Nasadil (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO