Cluster World

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Ve své práci se zabývám především všudypřítomností internetu a informačních technologií, zhroucením fyzického prostoru v síťové kultuře a nekonečnou reprodukovatelností a proměnlivostí digitálních materiálů, nicméně i jejich zpětným aplikováním do výstavního prostoru. Věnuji se rovněž změně podstaty autorství, tedy situací, kdy se poté, co se umění zaznamená a vystaví na internetu, stává „materiálem v oběhu“. Autorství díla je takřka nedohledatelné, stejně jako jeho původní kontext. Umělecký výstup se mění z auratického předmětu na soubor (file), který podléhá architektuře sítě. V posledních dvou desetiletích se radikálně změnil vztah mezi obrazem a textem, jazykem a významem, tělem a prostorem, subjektem a objektem. Úkolem umění již není vytvářet jedinečná, originální díla, ale pohlížet na stávající zásoby obrazů, objektů a prostorů jako na jevy zbavené subjektu.
In my thesis I focus mainly on omnipresence of the internet and technology. Additionally on colapse of physical environment in online culture and infinite reproduction ability and transformability of digital matter. However, I’m also concerned about their feedback application into exhibition areas. The thesis deals with change of authorship – after an art piece gets documented, it becomes a circulating material. Authorship of an artwork is almost impossible to track down, same as the initial context. Artistic outcome switches from auratic object into a file which is a subject to the network architecture. In the last two decades the relationship between image, text, language, meaning, body, space, subject and object changed radically. The task is no longer to create unique and original art but to observe existing supplies of images and spaces as de-subjectivized.
Description
Citation
DELONG, M. Cluster World [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - video - multimedia - performance
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) doc. Václav Stratil, Prom. Ped. (člen) doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) akad. soch. Martin Zet (člen) Mgr. Slavomír Krekovič, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) MgA. Vasil Artamonov (člen) doc. MgA. Milan Houser (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) Jiří Ptáček (člen)
Date of acceptance
2015-05-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO