Vlastnosti biokompozitů na bázi lněných vláken

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na kompozity, které jsou tvořené degradovatelnými složkami. Teoretická část se zabývá problematikou kompozitních materiálů, úpravami vláken a vlastnostmi. Účelem této práce je vytvořit kompozit tvořený polyhydroxybutyrátem, který je vyztužený lněnými vlákny s různými úpravami. Dále byl posouzen vliv vyztužujících vláken v kompozitním materiálu na tahové vlastnosti, hydrolytickou stabilitu a rozložitelnost kompozitu v kompostu v laboratorních podmínkách.
This thesis is focused on composites, which are composed of degradable components. The theoretical part deals with composite materials, treatment of fibers and properties of composites. The purpose of this study is to create a composite consisting of polyhydroxybutyrate, which is reinforced with flax fibers with various modifications. The thesis also evaluates the effect of reinforcing fibers in the composite material on the tensile properties and hydrolytic stability and degradability of the composite in compost in laboratory conditions.
Description
Citation
PELÁNOVÁ, M. Vlastnosti biokompozitů na bázi lněných vláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
V přednášce k obhajobě bakalářské práce s názvem: "Vlastnosti biokompozitů na bázi lněných vláken", shrnula studentka Markéta Pelánová podstatné výsledky své práce. Po seznámení s metodikou přípravy a hodnocení vzorků byly srovnány vlastnosti připravených biokompozitů. Po zodpovězení otázek oponenta týkajících se zejména mechanizace biodegradace materiálu následovala diskuze zaměřená na orientaci vláken ve fólii.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO