RADNICE - VĚC VEŘEJNÁ, Správní centrum městské části Brno-sever

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Zadáním diplomové práce bylo navrhnout radnici pro největší brněnskou městskou část, Brno – sever. Jenda z možných lokalit pro umístění radnice je areál kasáren v Černých polích. Tento areál skrývá velký potenciál pro rozvoj vyhledávané rezidenční čtvrti, a má zároveň velmi výhodnou polohu pro umístění nové budovy radnice. V rámci areálu jsem radnici umístila na nároží ulic Provazníkovy, Jugoslávské a Mathonovy, kde radnice funguje jako spojovací prvek mezi starou a novou zástavbu je tak plně integrována do městské struktury. Budovy není výškovou dominantou, odlišuje se však od svého okolí atypickou hmotou a kamennou fasádou, které je pouze na jednom místě otevřena směrem k městu. Objekt je funkčně rozdělen na tři části – administrativní pronajímatelnou budovu, která je propojitelná s radnicí, vlastní úřad a reprezentativní část radnice (zasedací sál, obřadní síň). Přízemí je věnováno občanským aktivitám (komunitní centrum, knihovna, pošta) a samotná radnice se rozprostírá ve druhém, třetím a čtvrtém podlaží.
The objective was to design a new city hall for the biggest district of Brno: Brno-sever. The site determined for the new city hall is a brownfield of old barracks in Brno - Černá Pole. An important part of the task was to decide what to do with the whole area, and to find the ideal position for the nex city hall within this site. In my design, the hall is situated at the crossroad oh the Provazníkova, Jugoslávká and Mathonova street. The goal was not to overwhelm the environment, but to integrate this new building between the old and the new structure. The new city hall is remarkable by its size, mass and dark basalt facade. It is not much higher than the surrounding buildings and has only four floors. Groundfloor is dedicated to public acitivities (library, post office, community center) while the city hall itself occupies the three remaining floors.
Description
Citation
LINDOVSKÁ, L. RADNICE - VĚC VEŘEJNÁ, Správní centrum městské části Brno-sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Andrea Bacová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. arch. Ivan Ruller (člen) Ing. arch. David Mikulášek (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Soňa Velková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO