Radnice Brno – Sever

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Úkolem diplomové práce bylo navrhnout radnici pro Brno Sever. Ta je situována do areálu černopolských kasáren řešené urbanisticky v předdiplomním atelieru. Koncept návrhu je založen na jednoduché myšlence systému dvou atrií – jedno zelené s věncem kanceláří jednotlivých úředních odborů po svém obvodu, pro něž představuje prvek přehledné komunikace a klidu v místě výkonu práce. Druhé je jeho prostorovou protiváhou, velký sál, kde probíhají veškerá významná projednávání. Ve zkratce se tedy jedná o vztah výkonu a rozhodnutí. Vnitřní prostory objektu nabízejí množství společných setkávacích a komunikačních prostor, jednacích kójí a zasedacích místností, všechny jsou sdruženy prostorem při jižní straně objektu, který se otvírá postupně s každým podlažím a nabízí tak přehled napříč prostorem. Samotná hmota stavby je navenek kompaktní, delší (jižní) fasádou orientovaná do náměstí, jehož hranu tvoří. Vnější výraz stavby je členěný v rámci stavebního modulu a promítá se v něm i náplň jednotlivých prostor. Zatímco fasády administrativních částí objektu tak více reflektují jejich systém a opakování, jižní fasáda se tváří otevřeně a subtilněji a volněji také využívá motivu perforace pláště.
The task of the diploma work was to design a city hall for Brno-North. It is situated in the area of the Blackfields barracks for which I've made urban design in last semester. The concept of the design is based on the simple idea of two patios - one green court surrounded by offices of various official unions for which it serves as an element of calmness and clear communication in the workplace. Second 'patio' is its spatial counterpoint, a large hall where all the significant ongoing negotiations are hold. In short, a relationship of execution and decision. Interiors offer plenty of meeting and communication spaces, meeting rooms, all united by the space at the south side of the building, which opens gradually on each floor offering an overview across the whole space. The mass of the building itself is compact on the outside, long (southern) facade is facing the square. The external appearance of the building is articulated within the construction module and reflects inner spaces. While the facade of the administrative part of the building reflects more the system and repetition, southern facade uses more open and subtle expression.
Description
Citation
JANOUŠEK, M. Radnice Brno – Sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Mojmír Kyselka, CSc. (předseda) doc. Ing. arch. Ivan Gürtler (člen) Ing. arch. Zdeněk Hirnšál (člen) Ing. arch. David Prudík (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2015-06-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO