Podpůrné algoritmy pro řízení elektrických motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na vytvoření podpůrných ovladačů a algoritmů pro řízení elektrických motorů s využitím procesoru AURIX TriCore TC275 CA. První část práce je věnována popisu procesoru a jeho vybraným periferiím. Následně jsou realizovány ovladače pro jednotlivé periferie procesoru, kterými jsou A/D převodník, časovač pro tvorbu PWM signálu a druhý časovač pro zpracování signálů z inkrementálního snímače. Všechny ovladače jsou otestovány na vývojové kitu, který je osazen procesorem TC275 CA. Druhá část práce se zabývá analýzou kvality měření z GMR snímače TLE5009. Pro snímání dat je vytvořen speciální přípravek, který je osazený GMR snímačem, inkrementálním snímačem v pozici etalonu a DC motorem. Data jsou získávána pomocí programu LabView. Následně je provedena analýza snímaných dat, jejich kompenzace a nakonec porovnání s naměřenými daty z inkrementálního snímače.
This thesis is focused on a creating supporting drivers and algorithms for electrical motor control using CPU TriCore TC275 CA. The first part is devoted to processor description and selected peripherals, which are A/D converter, a timer for creating the PWM signals and the second timer for processing singnals from encoder. All drivers are tested on an aplication kit, which is equipped with TC275 CA processor. The second part analyzes the measurement quality of GMR sensor TLE5009. Special testbench was prepared for sin cos data capturing and for their comparison with precise encoder position measurement. It was composed from DC motor having both sensor types on commons shaft. Data are acquired using LabView. Subsequently, it analyzes the sensor data, their compensation and subsequent comparison with measured data from the encoder.
Description
Citation
ŘEZÁČ, M. Podpůrné algoritmy pro řízení elektrických motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen) Ing. Libor Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO