Analýza změny zátěže asynchronního motoru z měření statorových proudů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na vyhodnocení rotorové dynamiky asynchronního motoru, která může sloužit v budoucnu jako podklad pro funkční diagnostiku poháněné zátěže. Je zde podrobně probrána problematika připojeného časově proměnného zátěžného momentu a jeho vliv na vnitřní elektromagnetické vazby asynchronního motoru. A následně přiblížena možnost monitorování a diagnostika zátěžného oscilačního momentu ze statorových proudů pomocí spektrální analýzy.
This thesis is focused on the evaluation of rotor dynamics of the induction machine, which can be used as a basis for online diagnosis of driven load in the future. It describes the problem of time varying loading torque at its impact to electromagnetic variables in induction machine. Followed by the possible ways of monitoring and diagnostic of loading torque using Fourier analysis on supply current.
Description
Citation
KROUPA, M. Analýza změny zátěže asynchronního motoru z měření statorových proudů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Analýza změny zátěže asynchronního motoru z měření statorových proudů. Prezentoval schéma soustavy asynchronního motou se zátěží. Popsal postup analýzy rotorové dynamiky, amplitudovou a frekvenční modulaci. Popsal schéma reálného měření a provedl jeho vyhodnocení. Bez problému odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi sebevědomě odpověděl na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO