Návrh spínaného laboratorního zdroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Žádná vědecká laboratoř se v dnešní době neobejde bez kvalitního, regulovatelného i dostatečně výkonového zdroje napětí a proudu. Tato práce se proto zabývá návrhem takovéhoto zdroje, který poskytne dostatečně vysoké napětí i proud pro většinu pokusů či pro vývoj většiny elektrotechnických zařízení nebo jejich částí, která nejsou napájena ze sítě. Navrhovaný laboratorní zdroj je schopen poskytnout symetrické napětí do výše 30 V při proudu 6 A v každé větvi. Možné je i vzdálené ovládání pomocí sériového rozhraní USB, které v dnešní době patří ke standartu většiny moderních přístrojů. Zdroj obsahuje také LCD zobrazovací jednotku, díky které má uživatel možnost sledovat jeho nastavené parametry i ty skutečné na výstupních svorkách.
In present days there is no scientific laboratory without quality, adjustable and powerful source of voltage and current. Therefore this thesis is focused on creating such power source, which can provide voltage and current high enough for most of experiments or for development electrical devices or parts, which are not connected to power grid. This power source is able to provide symmetric voltage 30 V and current 6 A high in each branch. It is possible to control this power source remotely thanks for USB interface, which is standard equipment of majority of modern devices in these days. LCD display is part of this source, which shows the user set and real parameters at the output as well.
Description
Citation
MORAVEC, P. Návrh spínaného laboratorního zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Lucie Hudcová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Götthans, Ph.D. (člen) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen) Ing. Michal Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student uvádí cíle práce. Zobrazuje topologií zdrojů a jejich výhody a nevýhody. Zobrazuje blokové schéma výsledného zapojení. Uvádí seznam použitých obvodů a jejich funkci. Ukazuje fotografie s realizací. Zobrazuje řídicí aplikaci. Shrnuje parametry zdroje a výsledky práce, s návrhem další práce. Otázky od oponenta: Student odpovídá na vybranou otázku. Mazánek: Jako je to s přenosem rušení ze zdroje? Student zkoušel jen základní stínění. Brančík: K čemu bude zdroj sloužit. Pro domácí použití.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO