Zdroje elektrické energie poháněné lidskou silou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je zmapování zdrojů elektrické energie poháněných člověkem. Je rozdělena do tří částí, z nichž první pojednává o svalech lidského těla a nezbytných složkách stravy. Druhá část zahrnuje rešerši vytvořených prototypů generátorů od malých až po velké výkony. Poslední část je zaměřena na vlastní výkony, které lze u daného jedince dosáhnout, a s tím spojenou energetickou náročnost lidstva. Po provedeném experimentu je patrné, že průměrný výkon člověka je v rozmezí od 150 do 300 W. Na základě zjištěných údajů je možné využít energii vytvářenou člověkem (v posilovnách, fit centrech….) na osvětlení, nebo jednoduché aplikace jako je ohřev vody atd.
The aim of this work is to map sources of electricity-driven man. It is divided into three parts, the first of which deals with the muscles of the human body and essential components of the diet. The second part includes a search created prototypes of generators from small to big achievements. The last part is focused on the performance that can be achieved in a given individual and the associated energy demands of humanity. After the experiment, it is apparent that the average power of man is in the range of 150 to 300 W. On the basis of the data obtained it is possible to use the energy generated man (in gyms, fitness centers ....) for lighting, or simple applications such as water heating etc.
Description
Citation
NALLER, I. Zdroje elektrické energie poháněné lidskou silou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací s názvem Zdroje elektrické energie poháněné lidskou silou. S posudek vedoucího práce a oponenta seznámil komisi vedoucí práce doc. Petr Baxant. Student zodpověděl otázky oponenta nesprávně. Až s výraznou pomocí komise byly odpovědi upřesněny. Student měl nejasnosti v základních v práci uvedených veličinách.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO