Vliv pH na kvantitativní stanovení aditiv v nanovláknech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem mé bakalářské práce bylo připravit nanovlákennou vrstvu s obsahem aditiv a kvantitativně stanovit obsah barviva v závislosti na pH. Nanovlákenné vrstvy s aditivy byly připravovány metodou elektrostatického zvlákňování. Analýza obsahu aditiv ve vzorcích byla provedena pomocí UV-VIS spektrofotometrie. Konkrétně se jednalo o erytrozin, eriochromovou čerň, riboflavin a brilantní modř. Každé z těchto barviv má jinou chemickou strukturu i náboj. Hodnota pH byla definována užitím pufrů, jmenovitě acetátového pufru o pH 5, fosfátového pufru o pH 7,4 a uhličitanového pufru o pH 10. U erytrozinu a eriochromové černi byl výzkum rozšířen o studium vlivu iontové síly na kvantitativní stanovení těchto barviv. Bylo zjištěno, že množství stanoveného aditiva závisí na pH i na iontové síle. U každého aditiva je však tato závislost jiná, což potvrzuje předpoklad vlivu chemické struktury a náboje na interakci s polymery a použitými pufry. Přesnost vyhodnocení je ovlivněna i způsobem zpracování dat.
The object of my thesis was to prepare a nanofiber layer with dye additives and to quantify the additive content in dependence on pH. The nanofiber layers with additives were prepared by means of electrospinning. The analysis of the additive content in samples was performed by UV-VIS spectrophotometry. Concretely Erythrosine, Eriochrome Black, Riboflavin and Brilliant Blue were analysed. Each of this colors has different chemical structure and charge. The pH was defined by use of buffers, namely acetate buffer (pH 5), phosphate buffer (pH 7,4) and carbonate buffer (pH 10). For Erythrosine and Eriochrome Black the research was extended to study the effect of ionic strength on the quantitative determination of these dyes. It was found that the quantity of the determined additive depends on the pH and also on the ionic strength. However, this dependency is different for each additive. This confirms the assumption of influenced chemical structure and charge by interaction with polymers and buffers used in this experiment. The accuracy of evaluation is influenced by the way of data processing.
Description
Citation
GRUFÍKOVÁ, J. Vliv pH na kvantitativní stanovení aditiv v nanovláknech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Pekař – interakce s pufry Márová - proč kombinace nanovláken a aditiv - efektivita z hlediska ceny Veselý - absorvovaná barva, Diviš - eriochromá čerň
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO