Detekce plagiátů textových dokumentů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá seznámením s definicí plagiátu, rozlišuje, jaké typy plagiátorství se v praxi často objevují a jak se texty podezřelé na plagiátorství vyhledávají. Způsoby detekce jsou při tomto vyhledávání zcela zásadní, tudíž se jim věnuje celá kapitola. V práci se rovněž objevují ukázky programů, které jsou v praxi již používány. Následující kapitola seznamuje s vybranými typy příznaků, které byly implementovány v prostředí Matlab k vytvoření detektoru plagiátů v textovém dokumentu. Vytvořený program je popsán v osmé kapitole. Použité příznaky a chování detektoru jsou otestovány v kapitole nazvané testování příznaků. Testováním byla zjištěna kvalita těchto příznaků. V závěru jsou pak diskutovány výsledky, zároveň s výhodami a nevýhodami detektoru.
This diploma thesis introduces the definition of plagiarism, distinguishes the types of plagiaries which often take place in praxis and the ways of determining the suspected texts. The means of detection are essential; therefore a whole chapter is dedicated to those. For the detection purposes, it is vital to pre-process the data to reduce the demand factor of the program. There is a preview of some programs which are already being used for the detection of plagiarism. The following chapter introduces some selected indications which have been implemented in the Matlab environment to create a detector of plagiaries in text documents. The created program is described in chapter eight. The applied indications and the detector response are described in a chapter called Indications testing. The testing proved the quality of these indications. The results together with pros and cons of the particular methods are discussed in the conclusion.
Description
Citation
LÍZAL, R. Detekce plagiátů textových dokumentů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Halámek položil otázku, vytvořil si student databázi sám? Jaké procento psané části vlastní lze detekovat? Zkoušel jste senzitivitu a specificitu? Prof. Jan položil otázku, když jste přistoupil k realizaci problému, jaký programovací jazyk jste zvolil? V rámci toho programu jednotlivá kritéria jste programoval sám? Proč jste nezařadil blokové schéma, aby byla možno lépe posoudit Váš vlastní přínos? MUDr. Jurajda položil otázku, používá se termín "pseudoplagiát"? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO