Odstraňovaní kolísání izolinie v EKG pomocí empirické modální dekompozice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V diplomové práci jsou popsány realizace vybraných lineárních filtrů pro odstranění kolísání izolinie. Tyto filtrace jsou aplikovány na uměle signály EKG z databáze CSE s navázaným kolísáním izolinie. Tyto metody jsou následně porovnány a jejich výsledky zhodnoceny. Dále je provedena literární rešerše metody Empirické modální dekompozice. Jsou zde popsány realizace navržených filtrů v programovém prostředí MATLAB, následně jsou zhodnoceny výsledky a úspěšnost filtrace
In this semestral thesis, realizations of chosen linear filters for baseline wander are described. These filters are then used on artificial ECG signals from CSE database with added baseline wander. These methods are compared and results are evaluated. After that, literature search of Empirical mode decomposition method is utilized. Realization of designed filters in MATLAB programming language are described, then results are evaluated with respect to filtration success.
Description
Citation
PROCHÁZKA, P. Odstraňovaní kolísání izolinie v EKG pomocí empirické modální dekompozice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ewaryst Tkacz, Ph.D.,D.Sc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Červený, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Baštinec položil otázku: Kdy bude směrodatná odchylka rovna jedné? Prof. Tkacz položil otázku: Proč jsou spliny vhodné pro interpolaci? Ing. Vítek položil otázku: Jak jste nastavil mezní frekvenci a délky impulsních charakteristik testovaných filtrů? Jak je možné že FIR dolní propust dosahuje jiných výsledků než FIR horní propust s přesně inverzní charakteristikou? Proč je IIR filtrace rychlejší než FIR filtrace? Algoritmus jste testoval pouze na harmonickém signálu? Jaký typ filtru je filtrace nulováním spektrálních čar? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO